avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apometre desigilitate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apometre desigilitate

Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat sau inexistent?
Se poate considera ca apartamentul este necontorizat chiar daca numai un singur apometru este nesigilat si se poate plata unui consum suplimentar de 5 mc/pers. pentru o perioada de 3 luni?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:39, 14 Februarie 2016
Nu vorbim de sanctiuni ci de un regulament.
La pausal se considera 5,1 mc/pers apa rece si 3,3 mc/parsoana apa calda.
Asadar, trebuie sa existe acel regulament.
"Sanctiune" in sensul de a plati suplimentar pentru o perioada in care contorul ar fi fost desigilat si exista posibilitatea declararii unui consum nereal. Din analizarea consumurilor declarate in 2015 s-a constatat ca media diferentelor lunare fata de contorul de bransament este de 20 la suta in plus atata la AR cat si la AC, adica bani platiti in plus si care nu se mai regularizeaza. De 2 ani nu s-a facut nicio verificare a indecsilor declarati de proprietari si nici a functionarii contoarelor. Cu ocazia AG din aceasta luna se va propune spre aprobare un nou regulament de repartizare a apei si obligativitatea verificarii trimestriale a indecsilor.
Asociatia de proprietari nu este autorizata si nu are competenta sa dispuna sanctiuni pecuniare
In cazul expus de dv,trebuie verificat responsabil daca apometrul chiar daca are sigiliul rupt daca functioneaza normal
Au existat cazuri prezentate pe acest forum de apometre sigilate,in perioada de valabilitate dar care nu functionau in parametri tehnici
In astfel de cazuri,comitetul executiv poate dispune calcularea in sistem pausal
Tocmai pentru a se indeparta suspiciunea sustragerilorvoluntare sau nu,a verificarii apometrelor se impune ca asociatia sa dispuna verificari periodice la fel ca la lumina,gaze
cyan a scris:
De 2 ani nu s-a facut nicio verificare a indecsilor declarati de proprietari si nici a functionarii contoarelor. Cu ocazia AG din aceasta luna se va propune spre aprobare un nou regulament de repartizare a apei si obligativitatea verificarii trimestriale a indecsilor.

Verificare indexului fiecarui apometru se dispune de presedinte, comitet si se face de administrator eventual impreuna cu instalatorul daca aveti sau un membru al comitetului. Nu va trebuie hotararea adunarii generale pentru verificarea indexului apometrelor. Regulamentul de gestionare a apei se adopta de cimitetul executiv si se prezinta, se afiseaza pentru a fi cunsocut de toti membrii asociatiei. In adunarea generala, daca cineva propune modificarea acestui regulament adoptat in comitet, sigur ca atunci discutati propunerea si hotarati sa modificati sau nu.
Prin regulament puteti stabili data citirii de catre proprietari (lunar) si verificarea indexului prin sondaj de catre administrator de 2-3 ori pe an. Stabiliti ca cei ce nu aduc indexul, nu permit citirea, au apometreloe desigilate...., sa fie pusi la plata cu 5-7-10 mc/persoana in acea luna. Cantitatea poate fi in fyunctie de diferenta pana la acoperirea facturii sau fixa. Nu exista nicaieri vreo prevedere care sa limiteze acest consum la 5,1 mc/pers apa rece si 3,3 mc/parsoana apa calda.
Puteti stabili media/persoana din asociatia dumneavoastra.

@cyan
Un apometru desigilat poate fi si acela a carui teava pe care este montat a fost inlocuita. Mesterul nu a avut sigiliu si cleste de sigilat, s-a neglijat acest aspect si la un control al apometrelor se constata ca e nesigilat.
Nu trebuie sa va puneti cu sanctiunile pe locatari. Analizati istoria acelui apometru pornind de la cateva luni in urma lucrarii, vedeti ce consum lunar a avut pana la lucrare si de la lucrare catre prezent. Nu e mare lucru de analizat, doar cateva calcule.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apometre Gi0 Gi0 buna ma poate ajuta si pe mine cineva....eu vreau sa dau apometrele INAINTE adica sa platesc apa consumata deoarece am apometrele in urma si pe hartie mai mult ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)