avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Creante salariale suportate din Fondul de garantare ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Creante salariale suportate din Fondul de garantare potrivit Legii nr. 200/2006

- Impotriva angajatorului a fost pronuntată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolventei fara a fi dispusă măsura ridicării totale sau partiale a dreptului de administrare - nefiind indeplinita conditia legala de utilizare a Fondului de garantare respectiv art. 19(3)
- Dupa 2 ani impotriva angajatorului a fost pronuntată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii de faliment impreuna cu măsura ridicării totale dreptului de administrare.
Intrebare: In aceasta situatie poate fi utilizat Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale in limita dispusa de lege?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andrerieu56 , utilizator 17:02, 13 Februarie 2016
DA,
in conditiile Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale
Art. 2.
Din Fondul de garantare se asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare, denumiţi în continuare angajatori în stare de insolvenţă.
Art. 19.
(1) Stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi efectuarea plăţii acestora se realizează de agenţiile teritoriale, la cererea scrisă a administratorului sau lichidatorului angajatorului în stare de insolvenţă.
(2) Agenţia teritorială poate proceda la stabilirea cuantumului creanţelor salariale cuvenite salariaţilor şi la efectuarea plăţii acestora şi în baza cererii formulate de către salariaţii angajatorului în stare de insolvenţă sau de organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora.
(3) Cererile prevăzute la alin. (1) şi (2) vor fi însoţite de documente care să ateste că împotriva angajatorului a fost pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenţei şi a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
(4) Înainte de a se adresa agenţiei teritoriale, salariaţii sau organizaţiile legal constituite ce reprezintă interesele acestora trebuie să notifice în scris administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolvenţă, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru plata creanţelor salariale potrivit alin. (1). O copie a notificării se va ataşa la cererea adresată agenţiei teritoriale, potrivit alin. (2).
Multumesc pentru promptitudine!
Mai precis intrebarea mea este daca in situatia trecerii angajatorului de de la starea de insolventa la starea de faliment se poate utiliza fondul de garantare?
Neclaritatea mea se refera la interpretarea articolelor de lege care fac trimitere la utilizarea fondului doar in situatia de insolventa, nu si la cea de faliment. Sa fie acelasi lucru?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatii isi pot recupera salariile restante chiar daca firma este in faliment- fals sau adevar ?. ContSters241026 ContSters241026 Adevar ? Minciuna ? Exista o multime de situatii in care un salariat nu si-a primit salariul pentru o anumita perioada, iar angajatorul intra in faliment si ... (vezi toată discuția)
Salarii ContSters193525 ContSters193525 Cum se pot plati salariile restante din fondul de garantare? Care sunt demersurile in acest caz si cine trebuie sa le faca? (vezi toată discuția)
Salarii neplatite, hotarare judecatoreasca, fondul de garantare elisa_2000 elisa_2000 Un punct de lucru al societatii a fost vandut. La incetarea contractului nu s-a platit concediul de odihna neefectuat si bonurile de masa pe cateva luni. ... (vezi toată discuția)