Buna ziua!
Am si eu nevoie de o lamurire.
Situatia este urmatoarea: suntem 4 frati buni si avem un frate vitreg din partea mamei, dintr-o casatorie anterioara. Casa parinteasca este un bun comun, luat dupa casatorie, dar este trecuta pe numele tatalui. Tatal meu a decedat acum 4 ani, iar anul trecut a decedat si mama. Nu am facut succesiunea dupa nici unul dintre ei.
Intrebarea este: ce cota parte ii va reveni fratelui vitreg?
cei patru frati sunt frati dupa mama si dupa tata. cel de al cincilea este doar dupa mama. userul a scris clar.
Pai cum am facut oare socoteala?
In masa succesorala a mamei intra 5/8 din casa. Cati frati sunt dupa mama care participa la succesiune? 5! 5/8x1/5 , caci se imparte masa succesorala dupa mama in mod egal intre cei cinci frati egal 5/40 , simplificam cu 5 si ne da 1/8!
Dupa succesiunea tatalui, la mostenire vin pt cota de 1/2 care apartinea tatalui: mama, adica sotia supravietuitoare care a decedat ultima si cei 4 frati dupa mama si dupa tata. De aici rezulta ca mama avea 5/8.
Observ ca citind textul intrebarii fiecare dintre noi am ales premize diferite (eu am inteles ca sunt 4 frati "buni" de-un tata si un altul "vitreg"- deci strain de ei - al mamei dintr-o casatorie anterioara).
Daca cei 4 sunt si fii tatalui si ai mamei din aceiasi casatorie - varianta Dvs. este corecta.
Daca nu, nu.
Nu-i bai.
Cei in cauza pot sa aleaga ce le convine
Chiar si in cazul in care ne gandim ca cei 4 frati sunt de tata, buni, si unul de mama, deci vitreg ” - (eu am inteles ca sunt 4 frati "buni" de-un tata si un altul "vitreg"- deci strain de ei - al mamei dintr-o casatorie anterioara) ” , eu tot inteleg clar ca toti 5 au aceeasi mama.
De aici si drepturile lor egale dupa decesul mamei, pt. partea ei, care a devenit propietara l-a mostenit pe sot, la fel ca si fii lor comuni. Dupa decesul ei, pt partea ei,a venit si copilul ei, anterior casatoriei, impreuna cu ceilalti , in cota egala.