avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Numele copilului
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Numele copilului

Bună ziua,

Am o situație care mă deranjează, pe care vreau să o împărtășesc și să mă ajutați cu un răspuns, cum trebuie să procedez?

Fiul meu, în vârstă de doi ani și opt luni, are două nume și statul m-a obligat prin lege ca între cele două nume să pun o cratimă ... Că așa statul va ști care este numele de familie și care sunt prenumele lui ...

Nu mi se pare corect, dacă copilul avea numai un nume. de exemplu Ștefan (un nume aleatoriu ales, care nu face referire la nicio persoană), și numele de familie era Paul sau Ion sau Petre/Petru (nume aleatoriu alese, care nu fac referire la nicio persoană), atunci cum știa statul român care este numele de familie ... ? Îmi interzicea să îi pun numele Ștefan (un nume aleatoriu ales, care nu face referire la nicio persoană) sau trebuia să pun o steluță în dreptul numelui de familie ?

Un aspect pe care l-am observat la numele altui copil născut în aceeași perioadă: copilul are două nume de familie și două prenume și între fiecare dintre cele patru nume (două câte două) este cratimă ... Cum știe statul român care două nume sunt de familie ?! #-o

Prin această postare aș dori să mă ajutați pentru că vreau să înaintez în instanță o cerere prin care statul român să îmi permită să schimb numele copilului, să fie fără cratimă.

Poate vi se pare absurd, dar chiar nu îmi place faptul că pe fiul meu îl cheamă ”Cratimă” sau ”Liniuță”.

Vă mulțumesc, și aștept un răspuns ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Cripa79, utilizator
Cel mai recent răspuns: luciandh , utilizator 08:11, 18 Mai 2021
Dvs nu vreti sa schimbati numele , ci o lege.
Legea 61/2012 privind aprobarea OUG 80/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila. Lege nr. 61/2012

9. La articolul I punctul 28, alinatul (2) al articolului 69 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Numele sau prenumele formate din doua sau mai multe cuvinte se scriu cu cratima."

Daca vreti sa schimbati ceva, ii schimbati prenumele din ion-ionel, in ion. o puteti face pe cale administrativa.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Cripa79 a scris:

Un aspect pe care l-am observat la numele altui copil născut în aceeași perioadă: copilul are două nume de familie și două prenume și între fiecare dintre cele patru nume (două câte două) este cratimă ... Cum știe statul român care două nume sunt de familie ?! #-o

''Se uita'' in certificatul de nastere :)
Știu că așa este legea, am studiat-o. Am crezut că dacă mai mulți oameni o contestă se poate schimba ... Am vrut doar să scot cratima. Vă mulțumesc !
Mulțumesc pentru răspuns ... nu m-am gândit.:)
Si cum se face cu cei care suntem nascuti inainte de aceasta lege? Eu spre exemplu in certificatul de nastere cel cu "Republica Socialista Romania" sunt trecut Lucian Daniel. In certificatul de nastere Iliescian, m-am trezit ca am o cratima in plus, adica sunt trecut Lucian-Daniel. Vi se pare corect ca statul sa intervina si sa-mi schimbe numele fara sa imi ceara acordul? Mie mi se pare un abuz din partea statului roman si oarecum o incalcare a drepturilor omului in a schimba numele fara acordul persoanei in cauza. Chiar si pasaportul eliberat in 2002 (care a fost eliberat dupa certificatul de nastere eliberat cu sigla RSR) apare numele fara cratima. Intre timp, cand am vrut sa imi re-innoiesc pasaportul, la consulatul Romaniei din Los Angeles mi s-a spus ca certificatul de nastere eliberat de autoritatile comuniste - o exprimare de parca nu se mai recunoaste nimic din ce a fost atunci - nu mai este valabil si am nevoie de certificat de nastere model nou - intamplator am avut o copie - atunci am observat defapt ca mi s-a adaugat o cratima intre cele doua nume.
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2021
luciandh, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenume copil nascut in uk geluistrati geluistrati Buna seara! Un copil nascut pe teritoriul Marii Britanii, din parinti romani, inregistrat cu certificat de nastere britanic FARA CRATIMA (Popescu Valeria ... (vezi toată discuția)
Cratima intre prenume: buna ziua! sper sa ma poata ajuta cineva. sunt stabilita in uk ... Diana0 Diana0 Buna ziua! Sper sa ma poata ajuta cineva. Sunt stabilita in UK - cetățean roman. Anul trecut in Iunie am facut certificatul de nastere al copilului ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui din certificatul de nastere iondragomir iondragomir Buna ziua. Am o fiica plecata in Germania de 8 ani.A plecat cu bursa de studii si a ramas angajata acolo.In certificatul de nastere are prenumele Anca ... (vezi toată discuția)