avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,
Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As dori sa stiu ce risc maxim am ca si administrator al firmei, respectiv ce risc maxim au ceilalti angajati din firma : respectiv responsabil sanatate si securitate in munca, sef de santier, responsabil lucrare, etc...
Mentionez faptul ca angajatul este in urmatoarea situatie :
- este angajat in conditii legale
-firma are toate documentele ssm puse la punct si angajatul este in regula cu pregatirea ssm
Intreb aceste lucruri, deoarece stiu ca in acest caz niciodata nu poti fi suficient de pregatit.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:10, 14 Februarie 2016
Evenimentul trebuia comunicat de catre angajator la ITM imediat ce s-a aflat de producerea sa. Cum momentan este AM cu incapacitate temporara de munca, angajatorul trebuie sa numeasca o comisie de cercetare a AM. Dosarul de cercetare trebuie avizat de catre ITM inainte de a se trece la inregistrarea sa ca AM si intocmirea FIAM.
Daca in final, AM va deveni cu invaliditate sau se va solda cu decesul victimei (nu este de dorit), evenimentul se va recerceta de catre ITM.
Responsabilitatile se stabilesc prin PV de cercetare a AM in functie de prevederile din legislatia nationala, de transpunerea acestor regelementari in cadrul firmei prin instructiuni proprii, evaluari de riscuri profesionale, planul de prevenire si protectie in domeniul ssm al firmei, fisa de post, etc.
Toate documentele de care amintiti ca sunt intocmite la nivelul firmei vor fi verificate in timpul cercetarii evenimentului produs.
Se pot pune in discutie responsabilitatile in cazul unui proces penal (daca victima va deceda) si/ sau a unui proces civil, caz in care urmasii victimei pot cere despagubiri materiale si/ sau despagubiri morale de la persoanele responsabile de producerea firmei, inclusiv din partea firmei ca civilmente responsabila. De cele mai multe ori, nu doar victima este vinovata de producerea evenimentului. Comisia de cercetare a AM numita la nivelul firmei trebuie sa aiba in vedere acest aspect, avand in vedere faptul ca daca starea victimei se agraveaza, se reia cercetarea de catre ITM.
In acest moment este de preferat ca firma sa acorde tot sprijinul de care este nevoie (la spital pentru stabilizarea victimei si procurarea de medicamente, chiar pentru operatie in strainatate, dupa caz, pentru tratament ulterior de recuperare, pentru nevoi banesti ale familiei, etc.), pentru salvarea vietii celui accidentat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii- accident la locul de munca alex-aldea07 alex-aldea07 Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Rebeccaelena Rebeccaelena Buna ziua.Am un frate de 29 ani care a suferit un accident la munca,in domeniul constructiilor,mai exact a cazut de pe acoperis,de la 6m,firma respectiva ... (vezi toată discuția)