avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in recurs ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Invocarea exceptiei de neconstitutionalitate in recurs (litigiu de munca)

bunaseara. am pierdut la apel litigi de munca dupa noul cod procedura civila. hotararea este definitiva, insa cu toate acestea doresc sa fac recurs.
as dori sa stiu cand invoc exceptia neconstitutionalitatii asupra articolelor care prevede ca hotararile date in apel litigii de munca nu sunt supuse recursului?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:46, 12 Martie 2016
Recursul este singura cale de atac.
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala sintagma "pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul" a art. 509 alin. (1) punctul 11 din NCPC - cu alte cuvinte pot fi atacate cu revizuire in temeiul acestui articol si hotararile care nu evoca fondul. Cum intr-un recurs inadmisibil (un exemplu) nu se ajunge sa se evoce fondul, daca exceptia inadmisibilitatii este constatata ca fiind neconstitutionala, atunci se poate face revizuire asupra hotararii chiar daca nu s-a evocat fondul. Deci sanse sunt ca un litigiu de munca sa fie judecat intr-un recurs.
De asemenea Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala sintagma „sau că recursul este vădit nefondat” din cuprinsul art. 493 alin. (5) din NCPC - cu alte cuvinte asupra fondului si temeiniciei recursului judecatorii se pronunta numai daca citeaza partile pentru infatisare si dezbateri in sedinta publica, fiind astfel respectat dreptul la aparare. Curtea a aratat ca nu este admisibila judecarea "fondului" recursului in procedura de filtrare.
Postati si nr deciziei/deciziilor CC in acest sens.
ancamanu a scris:
Recursul este singura cale de atac.

Într-o altă ţară şi/sau într-un alt sistem de drept. În România nu.

(...) daca exceptia inadmisibilitatii este constatata ca fiind neconstitutionala, (...)

Îmi pare rău să vă spun, însă nu este suficient să citiţi decizii ale Înaltei Curţi ca să şi înţelegeţi Drept. O excepţie procesuală nu poate face obiectul unui control de constituţionalitate.

Eu închei aici intervenţiile mele în topic şi vă urez mult succes în instanţă. Însă să ştiţi că instanţa vă va respinge recursul ca inadmisibil pentru că aşa este legal să procedeze.
Nu trebuie sa va suparați pe mine. Sunt decizii ale Curtii Constitutionale, ci nu ale ÎCCJ.
Faptul că am scris "Înalta Curte" în loc de "Curtea Constituţională" este o simplă eroare, materială dacă vreţi, eroare care nu schimbă cu nimic faptul că ceea ce aţi scris mai sus este profund greşit.

Nu am niciun motiv să mă supăr pe dvs. Cel mult pot să mă supăr pe mine pentru că v-am răspuns la întrebări. Dvs. ştiaţi deja răspunsurile iar faptul că acestea sunt greşite nu contează pentru dvs. Asta transformă timpul în care v-am răspuns în timp pierdut, în care puteam să răspund cuiva care chiar avea nevoie de un răspuns. La revedere!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs impotriva incheierii miruna.c miruna.c speta e asa: odata cu recursul am ridicat o exceptie de neconstitutionalitate. recursul s-a solutionat pe 30 nov. asa : respinge recursul ca nefondat. despre ... (vezi toată discuția)
Atacare decizie curte de apel DanutMarian DanutMarian Buna ziua, Va rog un raspuns de principiu la urmatorul caz: - am pierdut in prima instanta un litigiu de munca, motivatia judecatorului de la Tribunal ... (vezi toată discuția)
Recurs la incheierea de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate florindbro florindbro Prin incheierea data de Curtea de Apel Timisoara la data de 01.07.2010 se respinge cererea de suspendare provizorie pana la solutionarea recursului in cadrul ... (vezi toată discuția)