avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Un martor poate să conteste chemarea lui în cadrul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Un martor poate să conteste chemarea lui în cadrul unui proces, invocând că era obligatoriu să fie anunţat oficial de reclamant ?

Există vreun articol de lege care spune că dacă în cadrul unui proces civil cineva a chemat la primul termen un martor care ar putea elucida cazul incriminat, dar acel martor n-a fost anunţat direct, ci doar în treacăt, prin intermediul altei persoane ?
Poate acel martor să conteste chemarea lui în cadrul procesului, invocând că era obligatoriu să fie anunţat oficial ?
Dar dacă acel martor chiar el a încălcat legea, şi poate fi şi el incriminat cu pârâtul din cazul respectiv, se poate acuza şi acesta, mai ales că se aude că vrea să refuze pe motivul ... că lipseşte de la serviciu câteva ore, cu toate că exact acelaşi martor a avut multe procese până acum câţiva ani ?
Eu cred că e obligat să se prezinte, chiar dacă n-a fost anunţat !
Specialiştii în Drept ce pot spune, referitor la acest caz ?
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 12:12, 24 Februarie 2016
In procesul civil, proba cu martori se administreaza la propunerea partilor si daca instanta o incuviinteaza.Daca instanta a incuviintat aceasta proba, partile au obligatia sa depuna lista cu martorii propusi si adresele lor pentru a fi citati, cel mai tarziu in termen de 5 zile de la ziua in care s-a admis aceasta proba.
Intotdeauna martorul este citat.In unele situatii, pentru celeritate, instanta poate cere partii care a propus martorul, sa asigure prezenta acestuia la ora stabilita pentru audiere.
Citez: "Instanţa poate cere părţii care a propus martorul, să asigure prezenţa acestuia la ora stabilită pentru audiere."
Şi dacă nu vrea să vină martorul, ce se întâmplă cu Reclamantul ?
Precizez că martoră e o doamnă care e cea mai în temă cu subiectul "Asociaţiile de Proprietari", chiar a fost în Comitetul Executiv al acesteia împreună cu mine, dar şi-a dat şi ea ulterior demisia pentru că a văzut că nu se aplică nicio Decizie luată de acel Comitet Executiv (cea mai gravă a fost nesocotirea de către Preşedintă a Deciziei C.E. de reziliere a contractului avocatului angajat cu salariu fix de 800 lei pentru Consiliere Juridică, cu toate că lua şi Onorariul pentru reprezentarea în procese). Apropo de avocat - ştiam că legea nu-i permite să ia două venituri (remuneraţii) de la aceeaşi firmă sau asociaţie, încălcând vreo 2 articole din Legea şi Statutul avocaţilor !
Problema e că acea vecină mi-a reproşat că am pus-o martoră, că ea nu poate să lipsească o zi de la serviciu (nu durează decât maxim 2 ore, mai ales că se ştie că ea a mai dat în judecată această Asociaţie şi a lipsit multe zile de la serviciu). E un motiv ciudat de a refuza prezenţa ca martor.
Dacă eşti reclamant şi pui pe cineva martor (fără voia lui), nu e obligat să vină la proces, mai ales că ştie cel mai bine ce abuzuri şi ilegalităţi a comis pârâta, Preşedinta Asociaţiei de Proprietari ?
Se poate transforma acel martor în acuzat, ştiind că a făcut ceva ilegal în trecut împotriva reclamantului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunarea generala acameliac acameliac Am initiat o Adunare Generala urmand procedura Legii 230/2007 (asta pentru ca presedintele nu a tinut-o pana la sfarsitul lunii martie, termen dat de lege) cu ... (vezi toată discuția)
Martori (mincinoşi) chemaţi ilegal să dea declaraţii sub jurământ ? zxc1 zxc1 Ce Încadrare Juridică (faptă penală) i se aplică unei persoane (preşedintă de Asociaţie de Proprietari) care, pentru a reuși clasarea dosarului penal ... (vezi toată discuția)
Ordine audiere learnlaw learnlaw In cadrul procesului civil ordinea audierii este urmatoarea? 1) interogatoriu reclamant; 2) interogatoriu parat; 3) audiere martori De asemenea cand sunt ... (vezi toată discuția)