avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

In prezent ma aflu in concediu crestere copil pentru 2 ani si primesc indemnizatie crestere copil de 750 ron. Am citit ca am dreptul sa inregistrez venituri de cel mult 3000 ron anual (echivalentul a 6 puncte ISR) conform unei legi date in 2015. Evident, indemnizatia pe care o primesc nu imi ajunge. Sunt o mama singura. As dori sa fac cei 3000 ron anuali, ca sa completez venitul.

Am niste intrebari in legatura cu care va rog sa ma ajutati:

1. Din moment ce contractul meu de munca este suspendat pt ca primesc indemnizatie, sub ce forma pot face cei 3000 ron in timpul CCC?

2. Daca depasesc cei 3000 ron pe an, in cat timp trebuie sa ma astept la suspendarea indemnizatiei?

3. Voi fi executata silit pt indemnizatia aferenta intregului an in care depasesc veniturile de 3000 ron?

4. In aceste venituri pe care le pot face, de 3000 ron, sunt incluse si sumele de bani primite de la o ruda din strainatate intr-unul din conturi?

5. Care este institutia insarcinata cu verificarea faptului ca eu depasesc sau nu aceasta suma intr-un an si cum are loc verificarea. Au voie sa imi verifice toate conturile bancare, de exemplu, sau cum?

6. Cei maximum 3000 ron reprezinta venitull - cheltuielile adica profitul, sau indiferent de cheltuielile pe care le am, pot face doar 3000 ron cel mult pe an?

Va multumesc foarte mult.
Dina Magureanu
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2016
silviub1234, utilizator
Cel mai recent răspuns: silviub1234 , utilizator 12:29, 20 Februarie 2016
1. - Puteti obtine venituri profesionale in suma de 3.000 lei pe an calendaristic.
- Aceste venituri le puteti obtine prin incheierea unui alt contract individual de munca (CIM), o un contract civil sau dintr-o activitate independenta (PFA, SRL etc).

2. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se suspenda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care ati depasit suma de 3.000 lei pe an calendaristic.

3. - Nu veti fi executata silit ci veti restitui indemnizatia pentru CCC pe perioada in care ati incasat sume peste cei 3.000 lei pe an calendaristic (prin decizie de debit emisa de AJPIS).
- Conform OUG 111/2010 dvs. aveti obligatia sa comunicati in scris primariei orice modificare intervenita in situatia dvs., de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

4. In cei 3.000 lei pe an calendaristic intra numai veniturile profesionale impozabile (obtinute din prestarea unei activitati).

5. Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care va plateste indemnizatia pentru CCC, are ca atributie sa verifice veniturile obtinute de dvs. si sa recupereze indemnizatia pentru CCC incasata necuvenit de dvs.

6. - Cei 3.000 lei reprezinta venitul brut obtinut de dvs. din prestarea activitatii.
- Din acest venit se scad apoi impozitul si contributiile sociale legale.
silviub1234 a scris:

....

5. .... Au voie sa imi verifice toate conturile bancare, de exemplu, sau cum?
....



AJPIS va solicita sprijinul ANAF-ului si/sau ITM-ului, dupa caz.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Asadar, referitor la intrebarea nr. 5, AJPIS va monitoriza veniturile mele in baza contractelor mele de munca sau a activitatii mele de PFA si a declaratiilor mele de venituri depuse la final de an?


Am inteles. Va multumesc foarte mult pentru lamuriri si pentru timpul acordat.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9^2. - (1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;
d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).

(3) Agentiile teritoriale au obligatia de a verifica respectarea de catre persoana indreptatita a limitei de venituri prevazute la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, in termen de 6 luni de la incheierea fiecarui an calendaristic din perioada concediului pentru cresterea copilului, precum si de la incetarea dreptului la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, conform legii.

Alte discuții în legătură

Conc. crestere si ingrijire copil pana la 2 ani comangheorghe comangheorghe am fost salariata pe perioada nedeterminata cu 2 ore pe zi, pana cand am nascut , respectiv am nascut pe data de 10.07.2015, Angajatorul a completat adev cu ... (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in ccc ALINAfenesan ALINAfenesan buna seara, pana in 11 iulie cand trebuie sa ma reintorc la serviciu, sunt in concediu pentru cresterea copilului. din 1 aprilie urmeaza sa mi se faca un ... (vezi toată discuția)
Cum se interpreteaza articolul 16, alineatul (3) litera (c) din legea nr. 126/2014 referitor la posibilitatea obtinerii de venituri in timpul ccc? amo44 amo44 COncret, sunt in CCC din iunie 2015. Luna aceasta am facut si un PFA pentru a putea fi acoperita legal pentru diverse venituri mici. Conform legii nr. 126/2014 ... (vezi toată discuția)