avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Actualizare debit
Discuție deschisă în Executare silită

Actualizare debit

In cursul unei executari silite, creditorul poate solicita actualizarea debitului ?

In titlul executoriu exista clauza penalizatoare de 0,2/% zi de intarziere pe care executorul nu a prins-o in executare....practic se va executa silit doar creanta....fara penalitati.

Cel mai recent răspuns: Antik , utilizator 18:13, 9 Aprilie 2016
eu sunt creditorul pers. fizica...debitorul deasemenea.
Antik a scris:

Intrebarea mea este ,daca pot solicita executorului actualizarea debitului.

In cazul dvs. nu se poate cere actualizartea debitului. Nu, nu :belay:
De aceea executorul nici nu v-a calculat dobanda (enorma) despre care vorbiti.

Antik a scris:

[...]ar insemna aprox.1000 euro penalitati....[...]

:O 1000 euro penalitati in 6 luni, pentru 2600 euro imprumutati? :hammer:
Vedeti ca legiuitorul a dat o lege prin care decade din dreptul de a solicita dobanzi constituite abuziv, adica peste o anumita valoare, ceea ce se intampla si in cazul dvs.
0,2 % pe zi de intarziere nu cred ca ar fi ceva abuziv odata ce debitorul a fost deacord.

deci 0,2% zi X 174 ZILE = 4000 lei...aproape 1000 euro,(23 lei/zi X174 zile), aceasta este stipulata expres ca si clauza penala in titlu executoriu in cazul in care se intarzie cu plata. Eu vreau doar sa stiu daca exista posibilitatea sa pot cere executorului ca, suma ce rezulta din penalitati sa poata fi cuprinsa in debitul final. Cand se va emite publicatia de vinzare a bunului constituit garantie,pe langa cheltuielile cu executarea sa poata fi inclusa si suma penalizatoare.

In concluzie nu vreau sa fac vreun proces in instanta in care sa cer penalitatiile...pentru ca nu mai am ce lua dupa debitor. Basca' ca pot cere si daune moratorii....dar nu vreau sa o mai lungesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Antik, utilizator
Antik a scris:
0,2 % pe zi de intarziere nu cred ca ar fi ceva abuziv odata ce debitorul a fost deacord.[...]

Domnu @Antik, stiu ca dvs. nu credeti ca ar fi ceva abuziv, insa legiuitorul asa crede, ca-i abuziv si dupa cum stim legea-i lege.

Antik a scris:

Eu vreau doar sa stiu daca exista posibilitatea sa pot cere executorului ca, suma ce rezulta din penalitati sa poata fi cuprinsa in debitul final. Cand se va emite publicatia de vinzare a bunului constituit garantie,pe langa cheltuielile cu executarea sa poata fi inclusa si suma penalizatoare.

Nu, nu se poate (asa cum v-am scris si in mesajul anterior). Datorita faptului ca ati stabilit o clauza ce prevede o dobanda prea mare, sunteti decazut din dreptul de a pretinde dobanda.

Antik a scris:

Basca' ca pot cere si daune moratorii....dar nu vreau sa o mai lungesc.

Tare ma tem ca sunteti in eroare si in ceea ce privesc daunele moratorii (insa nu ma voi apuca sa va explic, intrucat nu face obiectul topicului deschis).
Bun, daca spuneti ca 0,2% pe zi ar fi o dobanda abuziva ,voi cere sa se actualizeze debitul comf. dobanzii legale... debitorul trebuia sa denunte contractul pe motivul ca dobanda este abuziva ...de ce nu a facut asta ? ...pentru ca a prevazut sau trebuia sa prevada rezultatul neexecutarii obligatiei de plata. Adica,debitorul a acceptat in scris dar si tacit derularea unui contract cu clauza abuziva in scopul exercitarii intereselor sale.

Dupa ce veti citi speta, veti gandi altfel.

In 2014 am vandut o locuinta cu plata in 2 rate ,pret total 4000 euro.
Am incasat 1400 euro si am lasat cumparatorului termen de plata fara dobanzi timp de 10 luni. . Debitorul a fost de acord ca in cazul neplatii sa se aplice o penalitate de 0,2% zi.

Atata incredere am avut ca i-am transferat si dreptul de propietate,gresala fatala.

Acum,am ramas si cu casa vanduta, trebuie sa inaintez si bani executorului.

Problema arzatoare este ca, creanta este de 2600 euro, evaluatorul o va evalua la 5-6 mii euro iar eu va trebui sa platesc diferenta de pret pentru a prelua casa.
Daca nu voi prelua casa, debitorul va obtine diferenta de pret ,ceea ce ma intriga.

Alte discuții în legătură

Execcutorul calculeaza dobanda? aidu aidu Instanta a dispus acordarea dobanzilor legale (si) la unele sume datorate din 2012. Debitorul a achitat debitul + dobanda de la data hotararii definitive ... (vezi toată discuția)
Executor si penalitati marianmarianc marianmarianc buna ziua. poate cineva sa-mi spuna daca stie cat de mari sunt penalitatile in cazul in care ajung la executor.poate pune penalitati dupa bunul plac ?daca ... (vezi toată discuția)
Probleme cu firma de recuperare ThisIsIt ThisIsIt Buna ziua.Acum 3 ani am avut o descoperire de cont la care plateam o dobanda lunara de 20 ron. intotdeauna puneam cateva sute de lei ca sa ma asigur ca 6-7 ... (vezi toată discuția)