avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de prescriptie a co neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de prescriptie a co neefectuat

La incetarea CIM salariatul solicita compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in perioada derularii contractului de munca, respectiv 2007-2016. Dreptul salariatului de a pretinde aceste despagubiri se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii la actiune (data incetarii CIM).
Daca salariatul nu a formulat in instanta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la concediu de odihna, obligarea angajatorului de a i se acorda co din anii precedenti, mai poate solicita la incetarea CIM despagubiri pentru toate zilele de co nefectuate?
Dreptul la co se pierde prin neefectuare?
Sau se vor compensa in bani toate zilele de co neefectuat din perioada 2007-2016?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2016
lauraadriana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:41, 28 Februarie 2016
Termenul de prescriptie de 3 ani prevazut in Codul Muncii se refera numai la actiunea in instanta, care poate fi promovata in cazul in care angajatorul refuza sa compenseze in bani la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate.

Prin urmare, de bunavoie, angajatorul poate compensa in bani si CO neefectuat de peste 3 ani.
Dispozitiile art.268 (1) lit c) se refera la faptul ca salariatul poate solicita instantei la data incetarii CIM despagubiri pentru plata co neefectuat intr-un termen de 3 ani de la data incetarii CIM sau co din ultimii 3 ani?
La ce se refera acest termen de prescriptie de 3 ani? Va rog mult daca puteti sa ma lamuriti, ca eu nu mai inteleg nimic ...
Multumesc muuuult!


Termenul de prescriptie de 3 ani prevazut in Codul Muncii se refera numai la actiunea in instanta.
Altfel spus, pentru promovarea actiunii in judecata (darea in judecata a angajatorului) aveti la dispozitie un termen de 3 ani de la data incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data inceput termen de prescriptie pentru solicitare compensarii zilelor de concediu neefectuate NeaMuffy NeaMuffy Buna, Am citit in diverse locatii ca termenul de de prescriptie pentru exercitarea dreptului de a solicita compensarea baneasca a zilelor de concediu de ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de odihna getad getad Buna ziua! Va rog, sa-mi raspundeti (sunt 3 cazuri diferite): 1) anul acesta se poate lua concediul de odihna pt anii 2013 , 2014 , 2015 ? (datorita ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie DELPH DELPH Buna Ziua, Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din ... (vezi toată discuția)