avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Data inceput termen de prescriptie pentru solicitare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Data inceput termen de prescriptie pentru solicitare compensarii zilelor de concediu neefectuate

Buna,

Am citit in diverse locatii ca termenul de de prescriptie pentru exercitarea dreptului de a solicita compensarea baneasca a zilelor de concediu de odihna neefectuate dupa incetarea cotractului de munca curge incepand cu data nasterii dreptului de a efectua concediul de odihna anual (01 ianuarie a anului) - vezi (www.avocatnet.ro/content/art... ).

Insa as face o discutie aici. Conform art 268 alin(1) dreptul de a solicita solutionarea unui conflict de munca se prescrie intr-un termen de 3 ani de la nasterea "dreptului la actiune" (atentie, a nu se confunda in speta noastra cu dreptul de a efectua concediu de odihna anual platit). Cf art 146 alin(3) dreptul de a solicita compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat (in speta noastra echivalent cu "dreptul la actiune") se naste la data incetarii contractului. Alaturand cele doua prevederi nu inseamna ca prescriptia dreptului de a solicita compensarea baneasca a concediului de odihna neefectuat pe perioada contractului de munca intervine dupa 3 ani de la data incetarii contractului de munca (echivalent cu data nasterii "dreptului la actiune")?

O interpretare de genul acesta este sustinuta si de principii juridice de baza, pentru ca oricand pe parcursul derularii unui contract de munca, angajatul nu are posibilitatea legala de a solicita compensarea baneasca a zilelor de concediu de odihna neefectuate in anii anteriori, acest drept intervine doar dupa incetarea contractului de munca. Prin urmare cum ar putea cineva sa piarda un drept la actiune prin prescriptie extintiva atata timp cat legal nici nu si-l poate exercita inca (nu a intervenit inca incetarea contractului de munca)?

Coroborand cele de mai sus singura concluzie rationala ar fi ca dreptul de a solicita plata concediilor neefectuate pe toate perioada contractului de munca se prescrie in termen de 3 ani de la momentul incetarii contractului de munca si nu de la momentul nasterii dreptului de a efectua concediu de odihna pentru fiecare an in parte.

Nu aceasta este interpretarea corecta a prevederilor din CM? Ce parere aveti?
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
NeaMuffy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 2 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Data de inceput a termenului de prescriptie pentru solicitarea compensarii zilelor de concediu neefectuate in cazul incetarii c.i.m. este data incetarii c.i.m..

De la aceasta data incepe sa curga termenul de 3 ani pentru promovarea actiunii in instanta.
In articolul de pe avocatnet.ro se stipuleaza in felul urmator:
"Opinia Inspecţiei Muncii cu privire la perioada după care angajatul pierde dreptul la zilele de concediu de odihnă neefectuate este că angajatorul are obligaţia de a acorda concediul de odihnă neefectuat din motive justificate în anul calendaristic în care s-a născut dreptul într-un interval de 18 luni, care începe să curgă cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu. Totodată, dreptul salariatului de a pretinde despăgubiri pentru nerespectarea de către angajator a dispoziţiilor articolului 146 alineatul 2 din Codul muncii se prescrie în termen de trei ani de la data naşterii dreptului la acţiune (...). Coroborând toate acestea, opinăm ca salariatului căruia îi încetează contractul de muncă îi pot fi compensate în bani zilele de concediu neefectuate într-o perioadă de trei ani din momentul naşterii dreptului la concediu şi până la momentul încetării contractului", a precizat Raluca Dinică." (link articol integral -
www.avocatnet.ro/content/art... ).

Inteleg eu gresit ca opinia colegei noastre este ca ca prescriptia curge de la data nasterii dreptului de concediu, sau opinia exprimata acolo nu este cea mai corecta, varianta corecta fiind data incetarii c.i.m.?

Scuze de revenire, incerc doar sa ma asigur ca am inteles corect!

Ms!
Nu are cum sa curga termenul de la acea data. Dreptul se naste de la incetarea c.i.m.
Codul muncii dispune ca , compensates se face la incetarea c.i.m. si nu la alta data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, zilele de concediu de odihna aflate in sold la sfarsitul ... finance kanald finance kanald Buna ziua, Zilele de concediu de odihna aflate in sold la sfarsitul anului 2014, se puteau lua intro peroada de 12 luni sau intro perioada de 18 luni ... (vezi toată discuția)
Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie DELPH DELPH Buna Ziua, Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din ... (vezi toată discuția)
Drepturi co la expirare preaviz Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i ... (vezi toată discuția)