avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere si drept vizitare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere si drept vizitare

Am un copil de 4 ani dintr-o relatie mai veche si nu am fost casatorit cu mama lui.
Relatiile intre noi sunt inca dificile, il pot vedea numai la ea acasa de 2-3 ori pe saptamana daca vrea ea, nu ma lasa deloc sa il iau la mine acasa. Pe langa vizite am ajutat cu tot ce s-a putut si a fost cazul: reparatii prin casa, modificari ca sa fie sigura pt copil, cumparaturi mai grele, ajutor cand a fost bolnav etc, deci am fost pe cat de implicat mi s-a permis.
Noi nu avem nicio actiune sau decizie in instanta, am luat toate hotararile despre pensie alimentara si drept vizitare pe cai neoficiale sa zic asa.

Am o relatie cu altcineva cu care am si un alt copil de 3 ani si urmeaza sa ni se mai nasca unul anul acesta.

Am vorbit cu mama primului copil ca va trebui sa scad suma oferita. Ii dadeam 25% din salariul meu net care e singurul venit si am continuat cu aceasta suma chiar si dupa ce am avut copilul cu noua mea partenera, desi stiu ca pentru 2 copii se da 30%, deci ar fi trebuit sa ii dau 15% din venit.

Totusi, acum cu 3 copii, chiar nu imi mai permit sa ii dau tot 25% din salariu si i-am spus ca dupa nasterea celui de-al 3-lea copil ii pot da suma din lege (50% din salariu se da pt 3 copii, deci o treime din 50% din salariu)
Nu i-a convenit si m-a amenintat ca nu o sa ma lase niciodata sa iau copilul acasa la mine si ca poate nici nu o sa ma lase sa il mai vizitez.

Avand in vedere ca dupa atatia ani tot nu am reusit sa ajung la rezultate mai bune, as vrea sa initiez o actiune in instanta ca sa am oficial drepturile, sa nu mai pot fi amenintat. O sa fac acest lucru dupa nasterea celui de-al 3 copil.
Va rog sa imi spuneti daca pot obtine urmatoarele:

1. timp cu copilul - as putea sa am cam 2 zile pe saptamana de vizitare la mama lui si 2 weekenduri pe luna acasa la mine? In plus, e vreo sansa sa am legal dreptul sa il iau macar o saptamana - doua pe an in vacanta si eventual de una din sarbatori la mine (paste, craciun etc).
La mine e acasa e un mediu foarte potrivit pt un copil, avand deja unul de varsta apropiata, am toate cunostintele necesare.

2. cuantumul pensiei alimentare sa fie maxim 16,7% din salariu (am calculat ca atat ar fi 50% pt cei 3 copii, impartit doar pt un copil). Aici nu stiu daca e important ca venitul partenerei actuale e mult mai mare decat al mamei primului copil si aceasta din urma stie si spune ca nu e justificat sa dau tot la fel si pt copiii mai mici daca mama lor face mai multi bani. In instanta are acest lucru vreo importanta?
Mentionez ca 16,7% din salariul meu inseamna 1500 lei, deci zic eu ca e o suma rezonabila pt jumatate din necesitatile copilului (ca doar si mama asigura partea ei) si ca si pana acum, pe langa suma lunara am luat alte cadouri si lucruri suplimentare si as continua sa fac asta.

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si sugestii
Cel mai recent răspuns: tutu12 , utilizator 20:57, 2 Martie 2016
In cazul dumneavoastra, unde se impune un plan parental atent conceput si unde trebuie sa se urmareasca interesul superior al minorului, procedura medierii este cea mai indicata. Apelati cu incredere la un mediator.
....Ce frumos ar fi daca toate lucrurile ar sta asa si ar fi atat de SIMPLE si ....Justitia si-ar face treaba !
Eu am un copil in varsta de 14 ani si jumatate , acum , iar din 2010 , de la finalizarea zivortului cu stabilire program vizita cu tot ....NU MI-AM PETRECUT nici 1 MINUT , singur impreuna cu fiica mea , singurele Clipe au fost doar atunci cand AM FOST LA CUMPARATURI !!!!! ... iar de 4 ani nici macar atat !!!! .... nu se poate vb cu ea la telefon , din cauza MAMEI ei . Cu toate astea a fost condamnata pentru nerespectare program vizita minor ....si ....NIMIC !!!!!
....Asta-i tara , asta-i Justitia Romaniei !!!!!
Da, dle Geo 175, v-a raspuns dl Tutu12 cu ce probleme insurmontabile va veti putea confrunta.
Dle Tutu12, condamnarea a fost in baza lui 307 (vechiul cod) sau in baza lui 397? A fost trimisa in judecata si i s-a dat o pedepsa cu suspendare? In acest caz ar fi in perioada de proba si orice repetare a infractiunii ar duce la executare. La fel si daca in prima faza a fost amendata... Unde anume v-ati blocat?
Raspuns pentru Tutu12:

Prin decizia nr. 2 a Colegiului Psihologilor din România publicata in Monitorul Oficial, din 25.02.2016 se recunoaște practic fenomenul alienării parentale și prevederile protocolului încheiat între Institutul de Psihologie Judiciară şi Asociaţia Română pentru Custodie Comună.

Astfel, asa cum scrie judecatorul Cristi Danilet, „...de ieri alienarea parinteasca este recunoscuta ca forma de abuz emotional si in Romania. De acum inainte, acel parinte divortat caruia i s-a acordat custodia copilului are toate sansele sa o piarda sau sa i se reduca timpul de acces la copil daca il va educa astfel incat sa il urasca sau sa il evite pe celalalt parinte, necustodian.

Bun venit, asadar, in civilizatie, unde parintii au drepturi si obligatii egale asupra copilului, indiferent de genul lor sau sexul copilului, si asta chiar daca parintii sunt separati. O civilizatie unde copilul are doi parinti, chiar daca sunt divortati. O lume in care copilul este considerat nu un lucru ce trebuie partajat exclusiv intre parinti, ci o fiinta omeneasca”.

mai multe amanunte la [ link extern ] /

Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
Radu Aurelian - Birou de mediator Bucuresti Ploiesti, Mediator
Alienarea Parentala e departe de a fi (fost) legiferata in vreun fel.

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă când unul din minori nu vrea sa se întoarcă la mamă? Liliana_80 Liliana_80 Bună ziua. Dupa 3 ani de la divorț și de la părăsirea domiciliului conjugal cu cei 2 copii minori, mama încearcă prin instanta reducerea programului de ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Alienarea parentala tzapone tzapone Este sau nu în România alienarea prenatala legiferată ? (vezi toată discuția)