avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... somatie de plata, notificare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

somatie de plata, notificare

Buna ziua
va rog sa-mi comunicati si mie , conform legislatiei in vigoare, o somatie de plata trimisa unui client(societate) trebuie trimisa doar cu confirmarea de primire sau mai este nevoie si de alte documente postale(ma refer doar la documentele postale)
multumesc
Cel mai recent răspuns: liveomars , utilizator 18:26, 25 Ianuarie 2017
Buna ziua,

Fiecare din raspunsurile de mai sus contin un sambure de adevar:

1. Puteti trimite (unei pers. juridice sau fizice, nu conteaza) doar cu confirmare de primire (e mai ieftin) ... dar daca nu plateste?...va trebui sa mergeti mai departe in instanta sa-l obligati si acolo aveti nevoie sa dovediti ca ati urmat acea procedura prealabila si anume:

2. Art. 1014 (nu 1015 cum gresit e specificat mai sus) Noul Cod de Procedură Civilă Comunicarea somaţiei: "Creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia. (2) Această somaţie întrerupe prescripţia extinctivă potrivit dispoziţiilor art. 2.540 din Codul civil, care se aplică în mod corespunzător." (aceasta a doua varianta este mai scumpa, fie ca e prin executor fie ca e cu continut declarat)

dar, varianta 2 este cea mai eficienta si sigura...(pentru ca daca debitorul nu plateste amiabil, este putin probabil ca va plati in urma unei simple somatii) si atunci va trebui sa-l obligati in instanta + ca a doua varianta intrerupe prescriptia.

Spor!

Eu personal transmit notificarile de plata prin curier si il rog sa treaca la continut "notificare de plata". Pana acum nu am avut probleme in instanta pe ordonanta de plata. Dar neaparat trebuie sa fie trecut continutul - conform art. 1015.
Buna ziua,
Aveti un model de somatie,notificare?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de plata Parintele_75 Parintele_75 Buna ziua, avand speta prin care o firma de distributie vinde marfa catre un client ( persoana juridica ) si aceasta nu-si achita debitul mai bine de un an ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata raresandreico raresandreico Buna ziua, am imprumutat la o cunostinta suma de 30000 euro in 15 .03,2010 fara dobanda si am incheiat un contract pe care l-a scris de mana respectiva ... (vezi toată discuția)
Recuperare factura neplatita Anca Brinzaru Anca Brinzaru Buna ziua! Am un PF prin care am incheiat un contract de prestari servicii cu un alt PF, servicii pentru care am taiat factura conform contractului; acest PF a ... (vezi toată discuția)