avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme acte somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme acte somaj

Buna,
M-am prezentat la AJOFM cu dosarul si m-i sa spus ca adeverinta privind cotizatia la somaj nu este buna deoarece nu are stampila AJOFM si nu am stagiu de cotizare eliberat de acolo. M-am intors la firma si am ramas surprins cand mi s-a spus ca ei nu stiu de ce nu este buna adeverinta deoarece asa au eliberat si la alti angajati si nu au avut probleme. Nu mai inteleg nimic decand ma plimb aiurea cand la firma cand la fortele de munca am depasit si termenul de 30 de zile, cei de la firma spun ca este in regula iar cei de la agentie nu....ce sa fac??

PS: adeverinta era completata pe 12 luni

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dante7 , utilizator 14:32, 5 August 2009
Depuneti o cerere la AJOFM cu specificare ca in cazul in care nu va intocmes dosarul de somaj ii veti actiona in judecata urmind sa suporte toate concintele
Dar exista un asemenea motiv pt a nu-mi accepta dosaru (adeverinta)l?
Adeverinta se semneaza si se stampileaza de catre fostul angajator.

AJOFM trebuie sa o verifice cu stagiul de cotizare existent in baza lor de date.

Nu prea inteleg care este motivul pentru care AJOFM v-a spus ca adeverinta nu este buna
Mergeti in audienta la director AJOFM si solicitati sa va explice mai exact cae este cauza refuzului de a primi dosarul dvs.
Sper sa nu va sacai prea mult dar astazi am fost inca o data si m-i sa spus ezact asa:
"Adeverinta de la firma se certifica de AJOFM Bucuresti(sediul firmei) si se elibereaza stagiu de cotizare ( conf. HG 174/2002 modificata de HG 449/2009 ) "
Sincer eu nu inteleg prea bine legea respectiva...poate ma ajutati..
Inteleg ca sediu firmei este in alt judet decat domiciliul dvs.

Atunci intradevar trebuie sa existe o certificare a stagiului de la AJOFM Bucuresti, insa acest lucru nu sunteti obligat sa-l faceti dvs,
Certidficarea stagiilor dintr-un judet in altul se face intre AJOFM-urile din cele 2 judete.

Este drept ca s-ar putea ca mai nou sa ii puna pe someri pe dremuri, dar nu am vazut vreo prevedre legala pentru aceasra sututie, mi se pare un abuz.

Oblifgatia dvs este doar sa depuneti acea adeverinta si ei ar trebui sa inregistreze dosarul, urmand ca dosarul sa fie validat doar cand ei vor primi certificarea stagiului de la AJOFM Bucuresti.


prevederile din normele la lg 76/2002 sunt:

Art. 18. - (1) În vederea certificării stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia, odată cu înmânarea carnetului de muncă, de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul prevăzută la art. 14, pentru fiecare lună, din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care aceştia le-au reţinut şi virat la bugetul asigurărilor pentru şomaj contribuţia individuală prevăzută la art. 27 din lege şi au plătit contribuţia datorată de angajator prevăzută la art. 26 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26

(3) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi a înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă sau, după caz, doar pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă.

(5) În situaţia în care sunt identificate neconcordanţe între conţinutul adeverinţei şi conţinutul declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi/sau înscrisurile efectuate în carnetul de muncă ori se constată că angajatorul nu a depus declaraţia lunară, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă solicită în scris angajatorului corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.


Dupa cum vedeti, nicaieri nu se precizeaza ca de certificarea adeverintei se ocupa somerul #-o

Sfatul meu, mergeti cu aceste informatii in audienta si faceti in acelasi timp o reclamatie scrisa pe care o depuneti cu nr de inregistrare la registratura AJOFM.

Alte discuții în legătură

Somaj dana codreanu dana codreanu Buna ziua. Va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu procedura prin care se poate lua indemnizatia de somer pentru un caz concret. Sotul ... (vezi toată discuția)
Certificare stagiu de cotizare GYANYNA GYANYNA Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am depus dosarul pentru acordarea indemnizatiei de somaj in data de 25 Martie anul curent si nu am ... (vezi toată discuția)
Certificat stagiu de cotizare la fondul de somaj ela-ela ela-ela Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de unde/ cine elibereaza \\"c[b]ertificatul de stagiu de cotizare la fondul de somaj[/b]\\" in cazul in care solicitantul are ... (vezi toată discuția)