avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sarcina la 15 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sarcina la 15 ani

Buna ziua. Fata mea in varsta de 15 a rămas însărcinată cu prietenul ei de 19 ani. Chiar daca are aceasta vârsta este un băiat iresponsabil.
Ce putem face sa luam acest copil pe numele nostru? Daca el declara copilul pe numele lui ce putem face noi ca parinti? Nu suntem într-o relatie buna cu el si nu suntem de acord cu aceasta relatie..cu toate ca ea tine f mult la băiat.
Se poate ca el sa ne ia copilul?
Ce acte trebuie sa facem? Mai are 2 luni si va naste.
Multumim de răspuns.
Am face asta doar pentru a nu avea ea probleme pe viitor. Baiatul a avut cateva infractiuni in trecut, acum lucreaza dar nu s-a schimbat prea mult ..Matusa lui i-a spus fetei ca-i va lua copilul ca el este major si are un servici si abia am linistit-o ca nu se va intampla asa ceva. Fata vrea sa ramana copilul la noi si ei sa fie prieteni in continuare, sa mearga la scoala.
Am citit atatea discutii pe forum precum ca tatii isi pot da in judecata fostele sotii ca ar influenta negativ copilul si pot cere daune pentru aceasta...asa ca mai bine il crestem noi ca si cand ar fi al nostru....Sau eu devin tutore/imputernicit al acestui copil pana cand ea va implini 18 ani. In ce conditii se poate face acest lucru? Ne sperie faptul ca legea este permisiva pt el pt a-i da posibilitatea ''sa-si creasca copilul'' atata timp cat are un copil cu un alt copil minor de 15 ani....si ca astfel de persoane nu sunt trase la raspundere, altfel n-ar fi atatea cazuri.
Cu toate acestea, noi am acceptat situatia si nu o presam in niciun fel pe fata. Ce rost ar mai avea?
Personal, nu-i vad impreuna intr-un viitor prea indepartat. De aceea, pt a evita viitoare probleme, am cerut sfatul Dvs ce am putea face in aceasta situatie.
In plus, cum se va stabili indemnizatia pt copil? Daca recunoaste el copilul, se poate sa ia el aceasta indemnizatie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Februarie 2016
mariamagdalena178, utilizator
În lumina acestor clarificări (personal nu înțelegeam dacă voiați ca nepotul/nepoata să poarte numele mamei ca să nu-l poarte pe al tatălui sau căutați o modalitate de decădere din drepturi a tatălui), răspunsul la întrebarea dvs. este că nu aveți ce face. Cât timp tatăl își recunoaște copilul, dvs. nu aveți niciun drept să-l privați de exercitarea autorității părintești (prezumând că aceasta se face în interesul superior al copilului). Este dreptul lui „să-și crească copilul”.

Vă referiți la alocația copilului? O primește unul dintre părinți pe baza acordului amândurora. În caz de divergențe va stabili instanța de tutelă.

Codul civil:
Art. 496: Locuinţa copilului
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani.


Legea nr. 61/1993, republicată:
Articolul 4
(1) Alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.


Indemnizația se acordă numai părintelui care-și ia concediu pentru creșterea copilului.*

*N.B. Există și situații excepționale în care unul dintre părinți va putea beneficia de indemnizație chiar dacă în anul anterior nașterii copilului nu a realizat venituri pentru 12 luni (una dintre acestea fiind frecventarea fără întrerupere a cursurilor preuniversitare la zi, potrivit art. 2, alin. 5 lit. m din OUG nr. 111/2010). Pentru a beneficia de indemnizație, tatăl ar trebui să-și ia concediu și trebuie făcută și anchetă socială, părinții nefiind căsătoriți.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
Radu9, utilizator
In cazul dvs e vb si de o fapta penala, mai departe alegeti dvs daca e cazul sa depuneti plangere. Avand in vedere varsta la care va naste, politia se poate autosesiza, poate fi anuntata de la spital.

"si ca astfel de persoane nu sunt trase la raspundere, altfel n-ar fi atatea cazuri."

Eu as acuza si parintii de neglijenta.. grava. Daca parintii si-ar vedea si de copii, da, n-ar fi atatea cazuri.

Art. 220: Actul sexual cu un minor
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise cu un minor cu varsta intre 13 si 15 ani se pedepsesc cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
Ati putea adopta copilul abia dupa majoratul copilului dvs.
DAca baiatul va recunoaste copilul, numele nu va ajuta cu nimic, dar nici nu va va lua copilul ca are el servici.
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Bun!

Tipul ala e iresponsabil pt ca , la 19 ani, a facut sex cu o fata de 15 ani si aceasta este acum insarcinata.

Dvs, ca mama, sincer, nu aveti nimic a va reprosa? Ma refer la educatia copilului dvs.... Unde ati fost cand copilul dvs (ca, la 15 ani, este inca un copil...) pleca de-acasa ore intregi ? Chiar nu va puneti nicio intrebare?
catalinm75 a scris:n
nBun!nnTipul ala e iresponsabil pt ca , la 19 ani, a facut sex cu o fata de 15 ani si aceasta este acum insarcinata. nnDvs, ca mama, sincer, nu aveti nimic a va reprosa? Ma refer la educatia copilului dvs.... Unde ati fost cand copilul dvs (ca, la 15 ani, este inca un copil...) pleca de-acasa ore intregi ? Chiar nu va puneti nicio intrebare?n


La 15 ani e în plină ascensiune activitatea hormonală, motiv pentru care mulţi adolescenţi îşi schimbă total comportamentul. Şi dacă e şi prima dragoste... Părinţii sunt ultimii ascultaţi!
Nu are niciun rost să o luăm la rost pe mamă, că doar mama nu poate păzi fiica, mai ales ca adolescenţii din ziua de azi sunt super emancipaţi. De exemplu, mama îşi ştie fiica la liceu, însă adolescenta se opreşte la locuinţa iubitului. Ca părinte, cum se poate gestiona relaţia copilului care a ajuns la asemenea nivel? În niciun caz cu urmărire, nici cu interdicţii pentru că se obţine exact contrariul !
Ultima modificare: Luni, 29 Februarie 2016
Niunin Tiberiu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ma mut la mama, am 17 ani ContSters21716 ContSters21716 Vreau sa va relatez un caz proaspat intalnit: in urma divortului, tatal a primit spre crestere si educare cei doi copii minori, fata de 11 ani si baiatul de ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere major g.corina g.corina Va expun situatia ficei mele, astept parerile dumneavoastra. va multumesc. 1. dupa 2 ani de la divort si incredintare a minorului, acum majora, vrea ca prin ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei? rocsy77 rocsy77 buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in ... (vezi toată discuția)