avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere cim in cazul salariatei aflata in crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere cim in cazul salariatei aflata in crestere copil 2 ani

Buna ziua!
As dori sa intreb daca in cazul in care societatea se afla in insolventa, reorganizarte judiciara poate desface contractual unei salariate cu CIM suspendat care se afla in concediu de cresrtere a copilului. Mentionez ca societatea si-a incheiat activitatea de baza , si ceilalti salariati au fost trimisi in somaj. Cu ce articol ii pot desface cim-ul? Care este procedura in cazul ei? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 29 Februarie 2016
1. Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. OUG 96/2003
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
....
d)salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

3. Legea nr.202/2002
art.10
...
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
.....
b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
....

Prin urmare, o salariata aflata in CCC poate fi concediata pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Temeiul de drept al incetarii va fi art.65 C.mun.

Pasi :
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment - concedieri gravida in ingrijire copil 2 ani Herra_ Herra_ Firma este in faliment. Am disponibilizat tot personalul, mai putin una al carei CIM este suspendat, ea fiind in ingrijire copil 2 ani (pana in martie...cand ... (vezi toată discuția)
Concediere mama aflata in cic - raspuns urgent stefania.gheorghiu stefania.gheorghiu Situatia este urmatoarea: - in prezent sunt in concediu pentru ingrijire copil de pana la un an (nascut in ianuarie 2014) - departamentul in care am lucrat a ... (vezi toată discuția)
Concediere Manuela Mircea Manuela Mircea Care este cadrul legal pentru concedierea unei salariate aflata in CIC, in conditiile in care firma se afla in insolventa? Multumeac anticipat. (vezi toată discuția)