avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Semnificatie articol ?!?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Semnificatie articol ?!?

Ce relevanta are urmatorul articol
Ordonanta nr. 5/2001
Art. 111. - (1) Ordonanta privind somatia de plata nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre parti.*
(2) Prevederile art. 338 din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator.*
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 23:16, 7 August 2009
Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Drept urmare prin aceasta procedura se urmareste doar realizarea unui drept de creanta, in sensul pretinderii a unei sume de bani de la debitor, fara a se intra in fondul raportului juridic dintre parti, in sensul verificarii indeplinirii conditilor de validitate care au stat la baza raportului juridic ( capacitate, consimtamant, obiect si cauza).
Asadar din moment ce instanta de judecata, prin aceasta procedura speciala, nu este indreptatita a solutiona fondul problemei, ci doar aspecte legate de creanta baneasca respectiva nici Ordonanta nu poate avea vreo autoritate de lucru judecat privitor la fond.


In cazul respingerii cererii de emitere a somatiei de plata, creditorul are la indemana procedura comuna.
In cadrul procedurii comune , debitorul nu poate invoca exceptia autoritatii lucrului judecat, respectiv a solutiei pronuntate de instanta in procedura somatiei de plata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata sau actiune intemeiata pe oug 119/2007 ENGFULL ENGFULL care este diferenta intre cele 2 actiuni? cand o introducem pe una , cand pe cealalta? se exclud? sau e aceeasi actiune sub 2 denumiri ? (vezi toată discuția)
Somatie de plata Mihnea Balan Mihnea Balan Sunt persoana fizica si am imprumutat unei alte persoane fizice o suma de bani. Suma nu este prescrisa. Intre mine si sotii imprumutati exista un act olograf ... (vezi toată discuția)
Somatie pe oug 119/2007 ela76 ela76 In cazul \"somatie de plata\" pe OUG 119/2007 se poate introduce cererea de plata impotriva unei persoane fizice care nu a semnat contract comercial cu ... (vezi toată discuția)