avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie pe OUG 119/2007
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie pe OUG 119/2007

In cazul "somatie de plata" pe OUG 119/2007 se poate introduce cererea de plata impotriva unei persoane fizice care nu a semnat contract comercial cu creditoarea, aceasta fiind o societate comerciala? Precizez ca respectivul debitor persoana fizica s-a cazat la hotelul societatii comerciale si a semnat fisa de cazare client, completandu-si datele personale si a semnat o parte din notele de plata (c/v consumatie restaurant) pe care nu le-a platit, sume pe care vrem sa le recuperam in instanta. Nu s-ar putea interpreta fisa de cazare coroborata cu notele de plata acceptate ca un contract comercial in forma simplificata?
In cazul in care ordonanta de plata pe OUG 119/2007 s-ar respinge pt.lipsa contractului comercial, mai putem face actiune in instanta pe dreptul comun? Adica pe drept comercial, cu indeplinirea procedurii de convocare la conciliere directa in baza art. 720 indice 1 c.pc.?
Cel mai recent răspuns: ELLABV , utilizator 21:54, 6 Februarie 2010
Apreciez cu rezultat pozitiv ,procedura de convocare la conciliere directa prev de art 720 -1 C pr civ
Din punctul meu de vedere nu cred ca aveti mari sanse de reusita pe OUG 119/2007...aveti insa intr-adevar deschisa calea unei actiuni pe dreptul comun (procedura mai lunga si supusa unor taxe de timbru mai mari), cu respectarea prevederilor referitoare la invitatia la conciliere si incheierea unui proces-verbal in urma acesteia! Succes...
OUG 119/2007 se aplica exclusiv recuperarii creantelor rezultate din contracte comerciale. Nu se aplica creantelor inscrise la masa credala si nici contractelor intre comercianti si cumparatori.
Aprecierea unor astfel de dovezi depinde foarte mult de fiecare instanta. In cazul respingerii cererii se poate introduce actiune intemeiata pe dreptul comun intrucat procedurile somatie de plata/ordonantei de plata fiind necontencioase nu au autoritate de lucru judecat.
Vezi art 1 din OUG 119/2007; persoana fizica nu figureaza.
Cel mai sigur este dreptul comun.
Se poate incerca si varianta O 5/2001 privind procedura somatiei de plata, pentru notele de plata acceptate prin semnatura.
Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

Alte discuții în legătură

Og 5/2001 versus oug 119/2007 Emil Lasconi Emil Lasconi Fratilor va rog sa ma ajutati. Am avut o somatie de plata respinsa de judecatorie( inca nu stiu motivele ca nu este motivata ) insa pot sa va spun ca am ... (vezi toată discuția)
Neplata facturi. cum il dau in judecata? bbn_1982 bbn_1982 Buna ziua! Am de recuperat niste bani de la un client din anul 2008. Luna trecuta am trimis o notificare cu confirmare de primire pe adresa acestuia, dar a ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)