avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua,

Va rog frumos sa imi spuneti care sunt pasii pentru deschiderea unui divort ( cu partaj), fara minori.
Ce se intampla daca apartamentul comun este ipotecat pentru garantarea unui imprumut al fiicei celor doi soti?
Multumesc

Mariana
Cel mai recent răspuns: mariana_d , utilizator 15:21, 6 August 2009
1. daca divortul este de comun acord si nu exista minori, se introduce actiune la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor . se va da termen de impacare de doua luni , dupa trecerea aecstui termen se pronunta hotararea de divort .
se poate rezolva initial problema divortului, ulterior introducandu-se in instanta actiune de partaj .
2. daca divortul nu se intemeiaza pe acordul partilor , reclamantul introduce actiunea la judecatoria de la ultimul domicilu comun al sotilor , sau de la domiciliul paratului .
in ceea ce priveste partajul, problema este mai complicata cand sotii nu cad de acord in privinta masei partajabile .
daca insa partile se inteleg, se poate incheia o tranzactie care se semneaza in fata instantei de catre parti .
multumesc frumos pentru raspunsul prompt.

cred ca va fi varianta a doua, caci nu intra in discutie acordul partilor.

ce se intampla cu apartamentul care este ipotecat la banca pentru garantarea creditului luat de catre fiica? contractul de ipoteca este semnat de ambii soti. sotul este si codebitor pentru credit.
multumesc
Apartamentul va ramîne în continuare grevat de ipotecă pînă la stingerea datoriei, indiferent cui va fi atribuit el de către instanţă. Dreptul de ipotecă al băncii nu poate fi afectat de partaj, chiar judecătoresc fiind acesta. Nici obligaţia de plată către bancă nu poate fi afectată, banca fiind în drept să ceară plata de la cel obligat prin contract chiar dacă între foştii soţi intervine o înţelegere cu privire la plata ratelor către bancă.

Sigur, cu acordul băncii se poate modifica contractul iniţial printr-o novaţie.
multumesc frumos pentru raspunsuri.
mariana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj opozabil bancii? munteanu mihaela munteanu mihaela buna ziua! este opozabila bancii hotararea de divort cu tranzactie pe partaj, tranzactie prin care sotii sunt de acord ca unul din ei sa renunte la partea sa ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Lichidarea comunitatii de bunuri apartament ipotecat Mihaela20140 Mihaela20140 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar impreuna cu sotul meu prin care am cumparat un apartament. Anul acesta am divortat si dorim sa facem ... (vezi toată discuția)