avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare cumparare

Buna ziua,

De curand am incheiat un antrecontract de vanzare cumparare pentru un imobil in calitate de promitent cumparator si am achitat aproximativ 4% din valoarea stabilita.

Contractul prevede o clauza penala prin care daca ma razgandesc pierd avansul achitat, iar daca se razgandeste vanzatorul va fi obligat sa-mi returneze dublul lui. Aceasta clauza mi se pare normala.

Pe langa aceasta mai apare insa si o clauza de genul :

Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri judecatoresti care să ţină loc de contract vanzare cumparare, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.


Acest lucru inseamna ca pot fi obligat prin instanta sa cumpar imobilul chiar daca ma razgandesc pana la termenul final, in conditiile in care pierd avansul?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dan_pv23 , utilizator 15:51, 11 Martie 2016
In cazul acesta nu-l mai pierdeti, ci ramane platit ca parte din pret. Totusi, e mai dificil pentru vanzator sa puna in practica aceasta clauza impotriva promitentului-cumparator fara o detaliere concreta a procedurii.
Buna ziua!
Clauza mentionata de dumneavoastra reprezinta, de fapt, reglementarea art 1669, alin. 1 NCC:
"Art. 1669: Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1)Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2)Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3)Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4)În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă."

Raspunzand punctual intrebarii dumneavoastra, nu se vor cumula cele 2 situatii: fie se va adresa instantei in termenul de 6 luni mentionat in textul de lege, fie va solicita rezilierea si plata de daune interese.

Cu stima,
Cred ca domnul intreba daca poate fi fortat sa cumpere.
Da, asta ma interseaza in principal.
Antecontractul a fost incheiat de curand, deci prejudiciile aduse vanzatorului nu ar depasi avansul.

Poate cere pronunţarea unei hotărâri judecatoresti
presupune un proces? Pot sa angajez un avocat care sa conteste aceasta hotarare?


Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
andrei977, utilizator
O problema asemanatoare.
Am primit antecontractul sa il citesc inainte sa fie validat. Am fost grabit sa semnez iar a doua zi am constatat ca in varianta finala este specificat ca exista ipoteca catre un IFN pe imobilul in care se afla apartamentul si apare un paragraf asemanator cu cel de mai sus care nu exista in varianta initiala. Vanzatorul are drept sa revina asupra antecontractului, cu exceptia anularii vanzarii, cumparatorul nu are.
Prin urmare a fost schimbat inainte sa semnez.
Nu se mentioneaza nimic de stergera ipotecii in timpul vanzarii, numai ca IFN-ul trebuie sa dea acord de instrainare.
In textul documentului final a intervenit o eroare - suma de platit de catre cumparator e scrisa gresit in litere si corect in cifre. Asta este o eroare, pentru ca apare si defalcat corect 1500+rest de plata - s-au grabit si d-lor.
Exista o posibitate sa anulez acest antecontract? Alt motiv - refuz cand am solicitat sa iau legatura cu contractantul unui alt apartament.

Alte discuții în legătură

Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare- daca nu se respecta termenul de catre cumparator ? codigroc codigroc Am facut o promisiune de vanzare cumparare incheiat la un notar in vederea vanzarii unui apartament.Am incasat un avans,iar restul de bani urmeaza sa-i primesc ... (vezi toată discuția)