avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract vanzare cumparare

Buna ziua,

De curand am incheiat un antrecontract de vanzare cumparare pentru un imobil in calitate de promitent cumparator si am achitat aproximativ 4% din valoarea stabilita.

Contractul prevede o clauza penala prin care daca ma razgandesc pierd avansul achitat, iar daca se razgandeste vanzatorul va fi obligat sa-mi returneze dublul lui. Aceasta clauza mi se pare normala.

Pe langa aceasta mai apare insa si o clauza de genul :

Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri judecatoresti care să ţină loc de contract vanzare cumparare, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

Acest lucru inseamna ca pot fi obligat prin instanta sa cumpar imobilul chiar daca ma razgandesc pana la termenul final, in conditiile in care pierd avansul?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dan_pv23 , utilizator 15:51, 11 Martie 2016
@andrei977: Hotararea care sa tina loc de act autentic se poate pronunta cand TOATE CELELALTE CONDITII DE VALIDITATE SUNT INDEPLINITE.
Adica cumparatorul trebuie sa fi platit pretul, alfel nu se poate cere o astfel de hotatare.
Nu aveti de ce sa va ingrijorati.
@dan_pv23: Puteti sa "anulati" antecontractul, in sensul ca nu mai contractati si pierdeti avansul. Altfel, neatentia si cititul in graba costa. Oricum daca intreg imobilul e ipotecat pt IFN, e posibil sa va treziti cu banii dati si executat silit pt ca dezvoltatorul nu isi achita creditul catre IFN.
Paragraful meu suna astfel:
Noi partile contractante am luat cunostinta ca daca una dintre noi refuza obligatia de a incheia contractul de vanzare cumparare la termenul stabilit, cealalalta parte este indreptatita sa solicite instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare, caz in care va suporta si cheltuielile ocazionate de proces.
Multumesc pentru raspuns. Se pare ca am nevoie de un avocat.
Conditiile de validitate eu cred ca se rezuma la aducerea de catre vanzator a actelor si certificatelor necesare vanzarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare- daca nu se respecta termenul de catre cumparator ? codigroc codigroc Am facut o promisiune de vanzare cumparare incheiat la un notar in vederea vanzarii unui apartament.Am incasat un avans,iar restul de bani urmeaza sa-i primesc ... (vezi toată discuția)