avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Statatul asociatiei nonprofit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Statatul asociatiei nonprofit

Buna ziua!


Se poate insera in statutul unei asociatii conditia ca devenirea de membru in aceasta asociatie inseamna ca acel membru devine un mod automatic si obligatoriu si membru a unei alte asociatii, care are sediul intr-o alta tara din Europa? Un astfel de statut va fi aprobat de judecatorie?
(mai concret: daca o asociatie internationala cu sediul intr-o tara din Europa vrea sa faca o "filiala" in Romania, si vrea ca toti membrii din asociatia infiintata in Romania sa fie automatic si membrii asociatiei internationale, deci prin devenirea de membru in asociatia romana, devine automatic membru a unei alte asociatii).


Se poate insera in statutul unei asociatii romane care face "parte" dintr-o asociatie internationala, ca unele chestiuni legate de bugetul sau sa fie determinate de asociatia internationala cu sediul intr-o alta tara (de exemplu cat sa fie cotizatia de membru), deci nu de membrii asociatiei romana sau de cei care "conduc" asociatia?

Multumesc pt. ajutor.



Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:07, 9 Aprilie 2016
In principiu ar trebui sa fie posibil,probabil va vor fi solicitate inscrisuri privind asoc din strainatate regulament, statut ,acte constitutive sau alte acte similare care pot face dovada ca asoc respectiva este autorizata cf legislatiei din tara respectiva.
Multumesc pentru raspuns. In principiu? Exista un anumit regulament/lege care permite aceasta in concret? Sau este permis pentru ca nu este explicit interzis?

Si int-un astfel de caz, care este obligatia asociatiei romane fata de membri romani care devin automatic membri unei alte asociatii dintr-o alta tara? Trebuie sa prezinte regulamentul, statutul ,actele constitutive sau alte acte similare pt. membri ca acestia sa cunoasca la ce isi dau consimtamantul? Aceasta chestiune cum si unde este regulat? Exista exemple concrete? Ma gandesc de exemplu aceasta ar putea fi cazul unui club sportiv roman, care functioneaza sub "umbrela" unei asociatii international cu sediul in strainatate...
Nu e clar ce se doreste. Ori esti o organizatie independenta, care ulterior se afiliaza la o federatie / structura internationala, si se angajeaza contractual prin actul de afiliere sa respecte anumite linii directoare decise de acea structura, putand insa sa se razgandeasca si sa se retraga sau sa fie exclusa, insa membrii asociatiei din Romania nu au cu fi membri in asociatia internationala, ori acea organizatie nu este una de tip federativ, avand ca membri organizatiile nationale din diverse tari, ci e cu membership direct, toti fiind persoaen fizice parte a organizatiei mari , dar atunci organizatiile locale nu sunt ONG independente, infiintate autonom, ci sunt dezmembraminte ale organizatiei mari, care trebuie sa isi infiinteze si autorizeze ea printr-un dezmembramant cu sau fara personalitae juridica functionarea in Romania. Sau se pot face ambele, dar nu pot fi legate juridic decat contractual si prin mandatari reciproce - o constructie juridica f, complicata si nu cred ca e utila si functionala practic. Nu se pot externaliza prin statut dreptul de decizie catre altcineva, deasupra organului suprem al asociatiei - si anume Adunarea Generala - daca e infiintata pe OG 26 / 2000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E vreo diferenta intre o asociatie non-profit si un ong??? adria_bd adria_bd as dori o lamurire... eu credeam ca prin denumirea de ONG (organizatie neguvernamentala) ne referim la orice asociatie sau fundatie. mai nou, mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Filiale ong international sojourn sojourn Poate un ONG international (european) sa deschida in Romania o filiala cu calitate de persoana juridica, fara a infiinta o noua entitate (asociatie/fundatie)? (vezi toată discuția)
Prima organizatie nationala a consilierilor juridici recunoscuta international Asociatia Forumul Electronic al Consilierilor Juridici din Romania [e-F.Cons] a fost invitata si admisa in clubul organizatiilor nationale membre ale European ... (vezi toată discuția)