avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rezolvat cu amiabila, pretentii ulterioare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rezolvat cu amiabila, pretentii ulterioare

Buna ziua,

citesc de mult forumul acesta, am gasit si raspunsuri la cateva din intrebarile mele.
Revin acum cu o problema, luna trecuta, in data de 19.02.2016, am avut un incident, intentionam sa virez stanga la un semafor cand soferul din fata mea a franat si oprit brusc, semaforul indicand inca 1 secunda verde, am evitat impactul cu el astfel intrand in intersectie, unde din stanga mea porneau masinile (fiind 2 benzi pe sens), dubita de pe prima banda a vazut ce s-a intamplat si n-a pornit, de pe a 2-a banda insa, nevazand ce s-a intamplat, a plecat un domn (conducand un Citroen C5 din 2007) si m-a lovit. Am ajuns de comun acord sa facem amiabila (dupa ce a venit si un politist la locul faptei (ei stau dimineata in sensurile giratorii si dirijeaza traficul) spunandu-ne sa ne intelegem si sa facem amiabila, fiind doar daune materiale, nu au fost implicate si alte masini sau victime), eu platind cheltuielile platformei pana la reprezentanta Citroen, 160 RON, evitand astfel mersul la politie, amenda si permisul suspendat. Toate bune si frumoase, am facut actele, dosarele de dauna, masina care o conduceam era a firmei pe care am si reparat-o intre timp pe Casco. Azi ma trezesc cu un apel de la domnul incauza, pagubitul, spunandu-mi ca cei de la Citroen au facut devizul in valoare de aprox. 24.000 RON iar firma de asigurare ofera doar aprox. 18.000 ROn despagubire, el avand pretentia sa mergem la service (pricepandu-ma mai bine la masini (am avut ocazia sa repar multe) cu administratorul parcului nostru auto (care la fel se pricepe la masini) si sa negociem cu cei de la service, eventual sa zicem ce sa schimbe/repare si ce nu, in speranta ca, costurile vor scadea iar din diferenta care ramane (dintre cea oferita de firma de asigurari si deviz facut de cei de la service) sa achitam noi, firma unde lucrez, jumatate macar, domnul specificand ca nu este mare firma la care lucreaza si nu prea au posibilitatea sa puna ei in totalitate diferenta de bani, in caz contrar, daca nu ii oferim acea diferenta va face demersuri la politie sa mi se suspende permisul (el fiind frustrat ca eu am inca permis, circul pe strada iar masina lui e inca in service si banii oferiti de firma de asigurari nu acopera daunele). Eu din cate stiu si din cate am citit, de indata ce s-a intocmit constatare amiabila nu mai poate merge la politie:
"Potrivit OUG 195/2002, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident şi care au completat şi înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au obligaţia de a se prezenta la Poliţia Rutieră în vederea întocmirii documentelor de constatare."
"daca s-a semnat intelegerea amiabila nu mai exista posibilitatea reclamarii la politie. a fost inlaturata competenta politiei, aceasta va refuza inregistrarea accidentului"

Din punctul asta de vedere pot sta linistit, stiind ca s-a intocmit constatare amiabila, au trecut deja 3 saptamani iar competenta politiei este inlaturata?
Ce mi se pare dubios este suma devizului (dupa ce am identificat eu dupa accident trebuia inlocuita bara fata, farurile, aripa fata stanga, proiectoare, radiatoare), cum am specificat si mai sus, la suma care o ofera firma de asigurare si valoarea devizului, nu trebuia sa intre masina in categoria dauna totala?
Va multumesc si astept raspunsurile Dvs.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 21:58, 11 Martie 2016
Daca pagubitul doreste sa demersuri sa va fie suspendat permisul spuneti-i ca acum este democratie si este liber sa faca orice doreste inclusiv sa va dea in judecata ptr vreo diferenta de bani, chemati asiguratorul in garantie si o rezolva cu el, de aia platim asigurari Rca. Daca in asigurare se precizeaza ca se despagubesc doar pana intr-o anumita limita atunci ar trebui sa acoperiti diferenta dar pina atunci asiguratorul este cel care despagubeste in caz de accident. Nu cred ca este cazul sa va faceti probleme.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti respectivului domn ca, in cazul in care va va da in judecata, veti de acord sa-i platiti diferenta dintre valoarea devizului de reparatie si despagubirea acordata de asigurator. In devizul intocmit de service sunt incluse piesele inlocuite la preturile lor de nou. Dar pe autoturismul respectivului domn piesele avariate si care necesita inlocuire erau uzate, iar cu ocazia reparatiei au fost montate piese noi. Cu alte cuvinte, cu ocazia accidentului si reparatiei acestuia valoarea autoturismului a crescut. Nu sunteti obligat sa-i platiti aceasta crestere a valorii autoturismului. Spuneti-i domnului ca in cazul in care va da in judecata veti solicita sa se determine paguba reala adica piesele inlocuite sa fie incluse in deviz la valoarea lor reala la data accidentului (pretul de nou micsorat cu uzura autoturismului la data accidentului). S-ar putea sa nu primeasca nici suma oferita de asigurator.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca euroins BratuAurel BratuAurel Pe data de 01.11.2015 am fost lovit de un sofer cu asigurare rca Euroins,mentionez ca masina mea era parcata regulamentar in parcarea unui restaurant si ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)
Despăgubire rca ADR_C ADR_C Bună ziua, O să descriu pe scurt evenimentul și cele întâmplate ulterior. Am fost accidentat destul de tare de un domn care mi-a tăiat calea; ... (vezi toată discuția)