avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj

Buna seara! As putea sa iau ajutorul de somaj daca nu am stagiu de cotizare, nu am lucrat niciodata cu carte de munca. Mentionez ca nu am studiile terminate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:19, 12 Martie 2016
Nu puteti beneficia de ajutor de somaj ,in conditiile mentionate de dvs.
Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:

a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...

(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:

a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...

(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua somaj daca realizez venituri din contract de mandat? ce intelegem din activitati autorizate potrivit legii ? mihacireasa mihacireasa Deja am depus actele pt somaj insa eu am si un contract de mandat incheiat cu o firma de asigurari si realizez lunar cam 100-200 lei venit , venit care insa se ... (vezi toată discuția)
Mai am dreptul sa imi reiau somajul anterior angajarii? daridannah daridannah multumesc pt.raspuns,dar tot nu mi-ati dat un raspuns clar la situatia mea (vezi toată discuția)
Somera la 58 ani camilauris camilauris Pot fi somera cu 3 ani inainte de pensia la limita de varsta? Am lucrat 34 ani. Sau trebuie obligatoriu sa ma pensionez anticipat partial daca indeplinesc ... (vezi toată discuția)