avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Viza de flotant
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Viza de flotant

Care este termenul limita pentru stabilirea resedintei in vederea exercitarii dreptului la vot in alegerile locele din 5 iunie?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:33, 6 Iunie 2016
Din cate stiu eu pentru a putea vota la adresa de resedinta trebuie sa inaintati o cerere catre primarul unitatii adm, terit, de resedinta, pentru a fi inscris in listele electorale. Altfel nu cred ca veti avea cum.Termenul stiu eu este cu 45 zile inainte de alegerile locale. Deci asta inseamna ca trebuie sa aveti viza pe cel putin 2 luni ca sa puteti prinde si termenul de depunere a cererii si termenul de votare propriuzisa. Dupa mine nu mi se pare cinstit sa votati la resedinta, dar legea permite acest lucru(ca sa le bulibaseasca). Daca tineti sa fiti cetateanul localitatii si sa participati la viata de zi cu zi a orasului, la hotararile importante cu privire la localitate, atunci faceti-va domiciliul stabil acolo. Parerea mea!
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2016
Justitiarul711, utilizator
ianasi claudia a scris:

La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte dispozitii contrare se abroga.

Aveti dreptate, am gresit.
Acum termenul este de 45 de zile, asa cum a scris Justitiarul711.

Art. 18
(1) Pana cel mai tarziu cu 45 de zile inaintea datei scrutinului, cetatenii cu drept de vot, care si-au stabilit resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri, pot solicita primarului, pe baza actului de identitate, inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta pentru scrutinul respectiv.

In rest, ce sa zic... vizele de resedinta fara precizarea unei minime ''vechimi'' erau mana cereasca pentru candidatii la primariile comunelor si satelor. Nu ca acum i-ar incurca prea rau termenul asta.
Si uite ca BEC reinterpreteaza legea alegerilor locale si, printr-o circulara da drept de vot in orice sectie de votare celor care au viza de flotant la o adresa arondata secției de votare respective, indiferent de vechinea vizei. Viza se poate obtine inclusiv vineri. S-a inventat un mod legal de fraudare, de care vor abuza multi, mai ales in zona rurala, unde cu un autobuz de votanti poti face diferenta ([ link extern ] ).
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2016
hemilio, utilizator
Ce vineri? Inclusiv duminica. Daca cetateanul isi face resedinta duminica se prezinta la sectia de votare si voteaza. Problema lui este ca oricum il depisteaza operatorul din sectie daca si-a exercitat dreptul de vot in alta circumscriptie. Asa ca nu sfatuiesc pe nimeni sa-si riste libertatea.
hemilio a scris:

S-a inventat un mod legal de fraudare, de care vor abuza multi, mai ales in zona rurala, unde cu un autobuz de votanti poti face diferenta ([ link extern ] ).

Se scaneaza CNP-ul si daca a mai votat undeva se vede imediat in sistem, nu se poate frauda. De-aia acum se poate pune viza inclusiv duminica.

Alte discuții în legătură

Asistarea candidatilor la procesul de alegeri iancutuila iancutuila Va rog sa-mi spuneti daca,candidatii la Consiliul local,ai voie sa asiste la alegeri? Iar daca o persona greseste votul mai are voie sa voteze inca o ... (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Observator sectie de votare 17mariko 17mariko As dori sa stiu cum pot vota la alegerile locale din localitatea de domiciliu, avand in vedere ca aceasta difera de localitatea unde voi participa ca ... (vezi toată discuția)