avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident masina (depasire)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident masina (depasire)

Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier,
Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe marginea drumului ,bun eu m-am asigurat am pus semnal stanga sa il depasesc ma incadrasem deja peste axul drumului( contrasens) cu semnalizarea pusa,in acel moment cand ma-m apropiat de el in depasire ,taximestristul a tras brusc de volan si la-m lovit in partea laterala detin sa zic ca nu era linie continua nimic, si politia mi-a retinut permisul ca am fost vinovat eu.Taximestristul dorea sa intoarca pe mijocul strazii
Cum e posibil asa ceva?
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2016
Robertrobi, utilizator
Drumul era in interiorul sau inafara localitatii?
Taximetristul conducea pe carosabil sau pe acostament?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
cyan, moderator
Era mai mult pe acostament.. si eu am intrat in depasire el nu s-a asigurat si a tras brusc de volan stanga ca sa intoarca masina.
Inca am evitat sa nu fie mai grav ca daca intram frontal in el era distrusa toata partea masinii lui ,eu am tras viraj stanga cand am vazut ca el are intentia de a intoarce fara semnal nimic.

In localitate,il puteam depasi nu era linie continua nimic,era drum drept.

Deci sa va explic din nou situatia,in fata mea era un taximetrist si circula cu viteza redusa era cu partea masini mai mult pe acostament.. faptul ca eu trebuia sa il depasesc,ma-m asigurat am semnalizat si am intrat in depasirea lui si exact cand am ajuns in dreptul masini a virat stanga maxim sa intoarca masina.
Si ia-m lovit usa din spate laterala,daca nu insistam eu sa trag viraj stanga maxim cu frana il luam in plin si ii stricam toata partea masini laterala,si am evitat si am intrat doar cu partea dreapta a masinii mele partea cu farul si semnalizarea..
Si faptul a fost incheiat,dl taximetrist a declarat ca el era deja intrat in intoarcerea masini ,si am zis cum erai intrat daca eu eram deja pe contrasens in depasirea ta si am si poze in momentul impactului .. eu sunt pe contrasens oprit si dansul cu taxi-ul e pozitionat cu jumatate de masina pe partea stanga.
Deci cazul se reaia ca nu sa asigurat la virajul de a intoarce.
Nu are legatura cu mine,eu odata ce sunt intrat in depasirea ta,cu semnal stanga si depasit peste axul drumului, de ce nu sa asigurat la virajul de intoarcere si a tras brusc de volan stanga si fara semnal nimic.


[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Contestati pv in 15 zile de la comunicare.
Cel care efectueaza manevra de intoarcere prin trecere peste axul drumului trebuie sa se asigure ca o poate efectua in conditii de siguranta. Cel care efectueaza manevra de depasire trebuie sa se asigure si el.
Chiar daca taximetristul avea semnalizatorul pornit si avea voie sa execute manevra de intoarcere, prin semnalizare se indica intentia de schimbare a directiei de mers, respectiv, de a intra pe banda de mers (daca mergea pe margine), de a trece de pe o banda pe alta(depasire), de a intra pe un drum intr-o intersectie. Manevra de intoarcere este ultima manevra in care trebuie sa se semnalizeze.

Cu alte cuvinte, cel care efectueaza o manevra de intoarcere trebuie sa acorde prioritate celui care se afla in mers!
La proces intrebati taximetristul daca trebuia sa acorde prioritate masinii in mèrs.


Cel care e depasit ,in sensul OUG195/2002, are obligatia mai multe obligatiii -definite de H.G.1931 :

Art. 119.
Conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
a) sa nu mareasca viteza de deplasare;
b) sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza."
Daca intentiona sa efectueze manevra intoarcere/viraj la stanga trebuia sa se asigure,sa semnalizeze si sa se incadreze corespunzator .
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2016
mottofreee, utilizator
Copiati linkul atasat si deschide-l sa vedeti poza accidentului.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Accident auto, nu vreau sa inmanez rca-ul kartush1977 kartush1977 Salutare catre toti membri forumului..pe aceasta cale cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: am fost implicat intr-un accident de circulatie mai ... (vezi toată discuția)
Sunt vinovat? cum se face contestatia p.v. (accident auto)? Ionescu N. Nicolae Ionescu N. Nicolae Nu am fost amendat si nu mi-a fost suspendat permisul (am primit 3pct penalizare conform art.108/1/B, OUG 195/2002) dar voi plati prin asigurare daunele ... (vezi toată discuția)
Accident între o depasire interzisa și viraj la stanga avem ... Mary136 Mary136 Accident între o depasire interzisa și viraj la stanga Avem următoare speta: Eram pe un drum național, în localitate și la un moment dat am vrut sa ... (vezi toată discuția)