Revin pentru că eu când v-am răspuns am avut în vedere situaţia mea, care cred că este diferita de a dvs., si nu vreau ca dintr-o intenţie bună să vă vă pun pe drumuri inutil (la mine era vorba despre mama mea, iar eu nu aveam nici macar certificatul de nastere al ei - dar mama mea fusese născută la Chişinău, deci NU în România (deci era destul de complicat să fac rost de o copie după acel certificat), iar adopţia ei a fost într-un sătuc din Vaslui. Daca aveti certificatul de nastere in care este trecut ca nume de familie numele bunicii (al persoanei care a fost mama adoptivă a tatalui dvs.) va este suficient. Eu nu-l aveam, de aceea am urmat acea cale alambicată. Nu conteaza ce scrie la numele parintilor (aceasta este doar o formalitate care nu are nicio valoare legala) pentru ca, potrivit legii, tatal dvs. este copilul celor care l-au adoptat, nu mai este fiul parintilor naturali. Daca notarul la care aţi fost v-a spus că mai aveţi nevoie de vreun document suplimentar, înseamnă că nu a înţeles despre ce este vorba. În plus, presupun că aveţi şi chitanţele cu care aţi plătit impozitul pentru acel loc de veci, deci este clar că dvs. l-aţi folosit. Încercaţi şi la alt notar dacă cel la care aţi fost vă face probleme, mai ales că locul de veci nu îl aveţi în proprietate, ci în folosinţă. Sau mergeţi direct la Administraţia Cimitirelor cu aceste documente, poate vă ajută ei direct şi vă transferă dreptul de folosinţă. Succes
Multumesc pentru raspuns . Voi incerca sa rezolv problema la notar . Cand am facut succesiunea dupa tata si am fost sa preschimb actul la administratia cimitirelor le-am spus de aceasta problema si raspunsul lor a fost sa nu platesc timp de trei ani si apoi sa vin sa fac o cerere de reconcesionare . Am fost la administratia cimitirelor si acum mi-au spus ca pot face cerere de reconcesionare dar asta nu inseamna ca locul de veci imi va fi atribuit tot mie (este vorba de 1,50 m, adica acea cota parte pe care o detinea bunica mea si pe care eu nu am reusit sa fac succesiunea) . Eu am mostenit de la tatal meu 4,50m si mi-au spus ca nu as avea dreptul sa fac cerere de reconcesionare fiindca am mai mult decat prevede legea( legea prevazand ca ai dreptul doar la 3 m concesionati) . Am incercat sa le explic ca acolo sunt inmormantati bunicii si parintii si i-am rugat sa ma ajute, sa-mi spuna ce trebuie facut dar nu am gasit intelegere la cei de la administratia cimitirelor . Fiind vorba doar de 1/2 de groapa(cea ramasa de la bunica si pe care nu reusesc sa fac actele), credeti ca imi pot lua mie cei 1,50m pe care ii am in plus, mosteniti de la tata ?
Hotărârile de adopţii din acei ani nu se mai găsesc, pe vremea aceea erau şi o sumedenie de judecătorii rurale, era altul sistemul, documentele respective s-au pierdut aproape toate... Eu am avut o solicitare pentru o hotarare judecatoreasca emisa prin anii '60 la Brasov si nu am reusit. Deci, aproape 100% veţi pierde timpul (asta în cazul că nu veti fi refuzat, scurt,din start de functionari). Certificatul de nastere al tatalul vă este suficient, aşa se înregistrau adopţiile, cu numele părinţilor naturali în dreptul părinţilor, dar cu numele de familie al adoptatorului, iar notarul ar trebui să ştie asta, bunica dvs. fiind mama adoptivă este, de fapt, mama legala a tatalui dvs. (de altfel, parintii biologici nu reprezinta nimic din punct de vedere legal in cazul unui copil adoptat). DAR aveti grija la plata impozitelor la cimitir, sunt taxe mici dar daca nu le platiti riscati sa pierdeti locul. Neaparat să mergeţi să plătiţi, cunosc multe cazuri de persoane care s-au trezit ca nu mai au locul de veci pentru ca nu platisera acea suma modica. Nu stiu unde aveti locul de veci, poate daca este in mediul rural nu este batalia asta, dar in orasele mari unde cererea este mult mai mare decat oferta cei de la cimitire abia asteapta să mai pună mâna pe un loc, iar neplata este cea mai facila metoda.
Multumesc domnule Emil Savu, taxele la cimitir sunt platite ( mai putin cota parte de 1,50m detinuti de bunica mea) pe care cei de la cimitir nu vor sa imi ia banii . De fapt asta este problema ca eu neavand actele nu pot face succesiunea dupa bunica si nu pot plati.
Da, asta va fi o problema, dar nu inteleg de ce nu vă pot face chitanţa pe numele bunicii dvs., ca să figuraţi acolo cu plata la zi. Eu am trimis în fiecare an o cunoştinţă să plătească pentru că locuiesc în alt oraş decât cel unde deţin un loc de veci şi cei de la cimitir au primit banii. Partea bună, ca să zic aşa, este că, în cazul dvs., fiind vorba doar despre o parte din locul de veci, nu prea au cum să-l înstrăineze. Oricum, din ceea ce spuneţi sunteţi într-un "cerc vicios", adică succesiunea nu o veţi putea face decât după ce dovediţi că aţi achitat, iar la cimitir spuneţi că nu vă primesc banii decât după ce faceţi succesiunea. Trebuie, în primul rând, să găsiţi o metodă să plătiţi, poate apelând la persoana care deţine cealaltă cotă din locul de veci...