Buna ziua, as dori sa stiu daca diurna obtinuta de un conducator auto de camion se include in veniturile la care se raporteaza calculul pensiei de intretinere a minorului, intrucat nu am reusit sa gasesc o prevedere legala in acest sens, decat faptul ca nu poate fi urmarita (diurna) in cazul executarii silite. Cazul concret este : sofer camion, divort la notar, plateste cu titlu de pensie de intretinere pt 2 minori 50% din VENITURI si nu din salar (asa a scris notarul iar platitorul a crezut ca se refera la salariu, asa cum a si cerut notarului sa consemneze in actul de divort). Momentan plateste o suma ce reprezinta 50% din salariu, dar vrea sa stie la ce sa se astepte de la fosta sotie, daca poate veni cu pretentii de 50% din toate veniturile sale, inclusiv diurna, care se ridica la sume importante (valuta). Din cate stiu eu diurna reprezinta cheltuieli cu transport, cazare, plus o indemnizatie de delegare necesara traiului pe perioada delegarii (masa etc). Ce parere aveti? Daca imi indicati si un temei legal v-as fi foarte recunoscator. O zi frumoasa !
Dumneavoastră puteți acum să formulați o acțiune în instanță prin care să solicitați ca instanța de judecată să stabilească pensia de întreținere pentru 2 copii la 33% din venitul salarial, așa cât prevede legea. Odată cu acest proces se va clarifica și cu destinația diurnei.
Dacă vă formulați bine cererea de stabilire a pensiei, sunt mari șanse ca diurna să nu fie inclusă, deoarece are destinație specială.
Diurna nu se calculeze la pensia alimentara,nefiind impozitata fiscal,iar respectivul avand ordin de deplasare in interes serviciu.
De verificați in acest sens
Hotararea ICJC din 2015...
Diurna nu are caracter permanent si nu este impozitata fiscal deci nu i considerat Venit.
Diurna este un venit, cu siguranta, insa este unul special, care tinde sa acopere niste nevoi imediate, de cazare si masa, care deriva din nevoia angajatorului de a-l trimite pe salariat sa munceasca in alta localitate sau tara. Ea este deductibila fiscal in anumite limite doar.
Totusi, in anumite situatii in care se acopera un salariu mai mare prin folosirea diurnei, aceasta are tratament diferit.
Cred ca trebuie sa discutati cu un avocat care este situatia reala a veniturilor dv. si de ce ati fost de acord cu 50% din venit. In mod ciudat si notarul a trecut aberatia asta in act...