avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cat mostenesc?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cat mostenesc?

Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie.
Noul sot ce drepturi are asupra casei care a apartinut mamei si tatalui meu?Daca se dezbate acum mostenirea mama si fiecare din fice are tot 1/3 din mostenire sau noul sot are drepturi acum si asupra partilor ficelor?
Cel mai recent răspuns: ramonica16 , utilizator 11:10, 9 August 2009
deci am inteles doar 5/16 din raspuns:

noi copii avem de impartit partea tatalui din imobil(masa succesorala e alcatuita doar din imobil) in urmatorul fel
1/2 din casa,partea tatalui ,se imparte la 3 iar 1/2 din casa ramane mamei fiind bun comun si deci rezulta mama=1/2+1/3 din cealalta jumatate iar fetele au fiecare 1/3 din jumatatea tatalui.

Noul sot daca mama decedeaza are parte la cat din partea ramasa mamei(adica 1/2+1/3 din celalta jumatate)?
Mama va lua 1/4 din 1/2 cu titlu de mostenire, restul de 1/2 fiind al ei de drept. Va avea, in final, 5/8 din casa, restul de 3/8 fiind al copiilor.

La moartea ei sotul va lua 1/4 din 5/8, deci 5/32 din casa.
acum este clar si va multumesc!
cerul a scris:

acum este clar si va multumesc!



As avea si eu nevoie de un sfat,un legatura cu o problema. Parinti mei sunt decedati amandoi si nu sa facut inca succesiunea. Mentionez ca mama a decedat in 2000 si tata in 2007. Tatal meu nu a facut im 2000 succesiunea dupa mama. Am 2 surori dupa mama si 2 frati dupa tata, dar singura care eram comuna sunt eu. Ei au dat in scris ca accepta mostenirea dar eu nu, pe vremea aceea nu am cunoscut legea si eram si cam bulversata . Un adevarat cosmar. .. Am intrebat pe cineva si mi-a zis ca nu e problema ca nu am facut nici o declaratie pt ca se considera ca am acceptat tacit mostenirea. Eu locuiesc in casa despre care va spun eu sunt dea care plateste impozit si toate cheltuielile. Dar am o problema surorile cele mari vin aici cand vor ele fara sa plateasca vreun ban pe nimic. Ce as putea sa fac? exista vreo lege care sa le impiedice sa vina pana se face succesiune. Dati-mi va rog cat mai multe detali in legatura cu tot , ce as putea sa fac si daca exista vreo lege mai avantajoasa pt mine care ar fi. Din extrasu de carte funciara apartamentu este jumi juma si a lui mami si a lui tata. Inca o problema ar fi nu gasesc contractul de casa original decat copie cum as piutea sa il recuperez?

Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata andrugrasu andrugrasu Buna ziua. Ma intereseaza astazi ce prevede legea in urmatoarea speta: Tatal meu este decedat. Mama traieste. Noi suntem 3 frati. Mama si cu tatal nostru au ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters369458 ContSters369458 Cum se imparte averea bunicilor decedati, in conditiile in care tatal meu nu mai traieste, ci doar mama, sora mea si cu mine, ca singurii mostenitori? La ... (vezi toată discuția)