avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Fondul de mediu
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Fondul de mediu

Referitor la ambalajele puse pe piata , mai exact a ambalajelor de lemn ( paleti ):
- daca nu se mai folosesc sau devin deseu pot fi predati/vanduti personelor fizice ( cu factura ) ca si lemn de foc si sa demostreze astfel valorificare atingand obiectivul minim de reciclare ? (operatorul economic care pune pe piata ambalaje din lemn fiind astfel scutit de plata celor 2 lei pe kg a ambalajelor )


*In Legea 249/2015 articolul 16 alin. 9 - este specificat ca predarea deseurilor de ambalaje trebuie predate unui operator economic autorizat in vederea valorificarii acestora.
*Dupa cum spune si Legea 211/2011 art 22
(1) Producătorul de deşeuri sau, după caz, orice deţinător de deşeuri are obligaţia de a efectua operaţiunile de tratare în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) -(3) şi art. 20 sau de a transfera aceste operaţiuni unui operator economic autorizat care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) -(3) şi art. 20.

si art 23
(1) Producătorul sau deţinătorul care transferă deşeuri către una dintre persoanele fizice ori juridice prevăzute la art. 22 alin. (1) în vederea efectuării unor operaţiuni de tratare preliminară operaţiunilor de valorificare sau de eliminare completă nu este scutit de responsabilitatea pentru realizarea operaţiunilor de valorificare ori de eliminare completă.


Iar in Ordinul192/2014
[i
]Art. 24
Operatorii economici prevăzuţi la art. 21 care realizează obiectivele anuale de valorificare sau incinerare în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie a deşeurilor de ambalaje în mod individual, conform prevederilor art. 16 alin. (2) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 621/2005, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să deţină situaţii, întocmite în baza documentelor financiar-contabile şi adocumentelor justificative, pentru:

d)cantităţile de deşeuri de ambalaje proprii din lemn încredinţate persoanelor fizice drept combustibil alternativ la lemnele pentru foc


Cel mai recent răspuns: DIANAelena2016 , utilizator 10:28, 31 Martie 2016
In primul rand valorificarea energetica nu reprezinta reciclare. Obiectivul global pentru ambalaje este de 65% valorificare din care 60% valorificare prin reciclare. In concluzie ramane un procent de 5% prin care poti sa valorifici prin alte metode decat prin reciclare adica prin valorificare energetica. Pentru restul, esti bun de plata.
In al doilea rand legislatia nu defineste clar ce este o instalatie de incinerare cu recuperare de energie. De aici apar diverse interpretari, spun eu abuzive ale organelor de control, care nu considera soba o instalatie ci doar centrala pe lemne iar la acesta iti cer autorizatii iscir (care nu sunt necesare daca soba are o putere sub o anumita limita - iar majoritatea se incadreaza in aceasta categorie).
In concluzie, daca nu predati lemnele unui reciclator (gen fabrica de placi lemnoase, parchet, etc) autorizat (sa rezulte din autorizatia de mediu ca e reciclator), nu faceti dovada transabilitatii pana la acesta sau nu indepliniti una din celelalte conditii obligatorii prevazute in metodologie sunteti buna de plata pentru 60% din cantitatea de ambalaj pusa pe piata.
Solutia cea mai buna pana anul trecut era transferarea responsabilitatii catre un OTR, dar de cand acesteorganizatii au probleme nu mai exista certitudinea indeplinirii obligatiilor.
Multumesc Frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii colectori de ambalaje lemn Sznoemi Sznoemi Buna ziua, Suntem colectori autorizati de deseuri ambalaje lemn. Pana acum.am colectat paleti uzati in bucati cu 21kg/ palet pe care am reparat/reciclat si ... (vezi toată discuția)
Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Vânzarea paletului ca ambalaj sau deseu Atb81 Atb81 Suntem o firma importatoare de produse ambalate pe paleți, care ne ramân in depozit dupa livrarea si distribuirea mărfurilor nepaletizat. Acesti paleți ne ... (vezi toată discuția)