avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCC reprezinta stagiu de cotizare pt calcularea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCC reprezinta stagiu de cotizare pt calcularea indemnizatiei de somaj?

sunt un nou utilizator al forumului, sunt intr-o situatie delicata.Am fost concediata la inceputul lunii iulie in baza art.65 alin 1 din CM si conform adeverintei eliberate de angajator la data concedierii mi-a fost comunicata o vechime in munca de 20 ani si 3 luni.Ajunsa la somaj, cand mi-a fost calculata indemnizatia de somaj, mi-a fost aplicat un procent de 7% si nu de 10% cum ma asteptam pt. vechimea in munca ce mi-a fost comunicata.Explicatia pe care am primit-o este aceea ca mi-au fost scazute cele 2 concedii de crestere a copiilor, intrucat acestea se i-a in calcul decat la pensie, nu si la somaj.Mentionez ca intreaga perioada de activitate am desfasurat-o la un singur angajator.As vrea sa stiu daca este corect cum mi-a fost aplicat procentul pt calculul idemnizatiei de somaj.Va rog sa ma ajutati in elucidarea acestei dileme, intrucat termenul in care imi pot recupera diferenta baneasca in instanta este de 30 de zile.Va multumesc si astept un raspuns urgent ! Precizez ca cele 2 CCC au fost inainte cu 12 si 5 ani fata de data inchiderii CIM.
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2009
daniela preda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:13, 9 August 2009
CCC nu constituie stagiu de cotizare pentru somaj ( in acea perioada nu se retine si nu se vireaza contributie pentru somaj)
Acel procent de 7% sau 10% se aplica pentru anii cu stagiu de cotizare.
Deci sa recapitulam:
CCC - nu este stagiu de cotizare la somaj in sensul legii 76/2002
CCC- este vechime in munca

procentul de diferentiere (3, 5, 7% sau 10%) se aplica in functie de stagiul de cotizare.
Asadar daca aveti 22 de ani vechime in munca (din care 4 dati de cele doua CCC), rezulta ca aveti doar 18 ani stagiu de cotizare la somaj.
Procentul care vi se aplica pentru indemnizatie va fi 7% si nu 10%, cf art.urm din lg 76/2002.

Acest procent va fi calculat asupra veniturilor dvs salariale realizate in ultimele 12 luni de activitate.

b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta ... (vezi toată discuția)
Calcul somaj dupa concediu crestere copil nicoletagrosariu nicoletagrosariu Buna ziua. sunt angajata din sept 2007, pe per nedeterminata, full-time. din noiembrie 2009 am intrat in conceiud prenatal , ulterior in ccc pana in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime luccia luccia Am o vechime de 20 de ani, la data de 08 august a acestui an. Am depus cerere pentru majorarea procentului de vechime de la 20 la 25% incepind cu data de ... (vezi toată discuția)