avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj la notar sau mediator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj la notar sau mediator

Buna ziua,

Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( tot de la parintii mei ). Din cauza mai multor neintelegeri, am decis de comun acord sa divortam amiabil la notar. El a precizat ca nu are pretentia la nimic si renunta la tot in favoarea mea. Este dispus sa dea o declaratie la notar ptr acest lucru.
Eu am consultat un avocat, care m-a sfatuit sa merg mai bine la mediator ptr acea declaratie ( acesta ar urma sa o trimita in instanta si voi primi decizie definitiva ).
Insa, din cate am citit, la mediator merg cuplurile care nu se inteleg la partaj...pe cand la noi nu e cazul. Intrebari:
- Care varianta este legala si cea mai buna ptr mine ( nu vreau ca dupa un timp sa se razgandeasca si sa isi ceara partea ) ? In plus nu as vrea sa-mi pierd timpul si la mediator si la notar.
- In situatia asta e vorba tot de partaj sau donatie ? Aceasta din urma stiu ca se poate contesta....Asa zisul partaj se poate face in acelasi timp cu depunerea actelor ptr divort, in aceeasi zi ?
- Care sunt termenele de rezolvare si costurile ptr ambele variante - notar / mediator ?

Am nevoie de un raspuns cat de repejor ptr ca sotul ma preseaza cu divortul.
Multumesc frumos.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:23, 31 Martie 2016
Daca bunul le-au fost "vandute "/ donate amadurora, bunurile sunt comune.

In instanta pentru partaj, platiti taxa de timbru 3 % din valorea bunurilor ce se impart sau daca alegeti sa apelati la mediator, veti plati onorariul acestuia plus 1.5% din valoarea bunurilor, adica.. tot pe acolo.
La notar se plateste onorariul plus tva, urmeaza sa va interesati cat ar fi pt ca se raporteaza tot la valoarea imobilelor, undeva in jur de 2%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare alex83 alex83 buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru partaj doineamariana doineamariana Buna ziua! As vrea sa stiu daca, in cadrul procesului de partaj, in urma cererii de acordare a facilitatilor ce am depus-o voi primi o reducere a taxei, dar in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire- taxa timbru getagoghie getagoghie la o avere de 15000 euro(un exempu) ce taxa de timbru se percepe pt dezbatere de mostenire si iesire din indiviziune? (vezi toată discuția)