avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Modificare Statut Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Modificare Statut Asociatie

Buna seara,

Am o problema legata de o asociatie, la care sper sa primesc o solutie, cumva.

In 2016, membrii Asociatiei au decis sa adopte un statut nou si sa schimbe practic intreaga conducere a Asociatiei (prin introducere unor organe de conducere noi). Aceasta modificare de statiut nu a fost inregistrata la judecatorie.

In acelasi timp, s-a procedat si la desemnarea noilor membri pentru noile functii prevazute in Statutul nou (cel neinregistrat).

Acum, cand se va face acest proces-verbal pe care trebuie sa il depunem la judecatorie, voi putea spune ca s-au numit persoanele in noile functii de conducere, chiar daca ele nu existau la momentul respectiv la judecatorie?

Altfel spus, pot ca intr-o singura Adunare Generala sa adopt un statut nou si sa procedez imediat la numirea noilor membri pe noile functii sau trebuie mai intai sa inregistrez modificarea de statut la judecatorie si abia apoi sa fac numirile?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:04, 8 Aprilie 2016
Nu se poate. Modificarile aduse la statut le inregistrati la judecatorie si apoi convocati o alta adunare generala extraordinara de alegeri. Daca faceti alegeri in aceeasi sedinta a adunarii generala in care se aproba modificari la statut, se fac alegeri pentru ocuparea functiilor existente pe vechiul statut.
Nici daca exista doua PV cu date diferite care se depun toate la acelasi moment?
Nici asa.
In mod normal se poate, pentru ca fata de membrii prezenti, deciziile AG au efect imediat, si fata de cei absenti, de cand li se aduc la cunostinta. Inregistrarea modifiarilor de Statut si de Act Constitutiv in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor este doar o forma de publicitate, pentru opozabilitate, nu pentru insasi validitatea si intrarea in vigoare a modificarilor. Prin urmare se poate in aceeasi sedinta de AG sa se modifice Statutul, inclusiv pana la adoptarea unuia total nou, si imediat sa se faca alegeri pentru organele in forma prevazuta de noul statut. Din pacate exista si o opinei contrara, impartasita si de unele judecatorii, si sustinuta si de o prevedere aberanta dintr-un ordin ilegal al Minsiterului Justitiei din anul 2000 pe formal nu a fost declarat ilegal si deci unii il mai iau in serios din pacate, si care face ca in mod absurd, sa se considere de catre unele instante ca modificarile de acte constitutive produc efecte numai dupa operarea in RAF dispusa prin hotarare judecatoreasca, adica ca sunt adoptate sub conditia suspensiva a incuviitarii lor de catre judecatorie si operarea lor in RAF, desi din lege nu rezulta asa ceva. In logica asta strmba, membrii se enerveaza pe Presedinte, considera ca lucreaza contra intereselor asocaitiei, voteaza demiterea lui, dar pana se opereaza in RAF ala ar ramane bine-mersi in functie si ar putea semna acte in numele organizatiei, cheltui banii etc. Cum ar fi si la SRL-uri sa se dea o asemenea interpretare absurda, ca admnistratorul prins furand si demis ramane in functie pana se opereaza revocarea lui in Registrul Comertului???? Din pacate sunt unele instante care asa inteleg OG 26 / 2000....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea unui director la un ong mariusardelean mariusardelean Buna ziua, Ma intereseaza cum se face angajarea legala a unui director in cadrul unei asociatii (ONG). In speta s-a angajat in cadrul unei asociatii, de catre ... (vezi toată discuția)
Schimbarea statutului unei asociatii JAlina JAlina Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu schimbarea statutului unui ONG. In cat timp de la semnarea proceselor verbale in cadrul Adunarii Generale ... (vezi toată discuția)
Modificare acte asociatie (ong) primavara2015 primavara2015 buna ziua, am intrat de curand intr-un ONG...am particpare majoritara de altfel...am mici nelamuriri totusi: - dat fiind ca un membru din cei 3 membri ... (vezi toată discuția)