As vrea sa stiu daca aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea blocului de catre asociatia de proprietari (conform normelor metodologice ale OUG 18/2009 art 13 alin 2) se poate face pe baza de tabel nominal cu semnaturile proprietarilor (cf. legii 230, art 25, alin 3) sau este musai adunarea generala.
Contractul de mandat a fost semnat in urma cu cativa ani cand blocul a fost inscris in programul de reabilitare derulat de primarie.
Schelele au inceput sa fie montate pe bloc acum cateva zile dupa ce in urma cu doua saptamani presedintele a umblat prin bloc cu un tabel pe care a strans semnaturi.
In urma unei discutii cu presedintele asociatiei am inteles ca semnaturile respective ar fi fost pentru trecerea blocului din programul finantat de primarie in programul finantat din fonduri europene in cadrul caruia asociatia suporta 20% din costuri. Presedintele nu a semnat niciun act aditional la contractul de mandat si nici nu a depus la primarie altceva decat tabelul respectiv.
Am vorbit si cu doamna de la primarie care se ocupa de dosarul blocului si discutia a decurs cam in felul urmator:
- eu: a inceput organizarea de santier, dar nu exista o hotarare a AG pentru acceptarea indicatorilor tehnico-economici si insarcinarea presedintelui sa semneze actul aditional
- ea: pai presedintele mi-a adus tabelul cu semnaturile
- eu: trebuia sa ne trimiteti indicatorii tehnico-economici, noi ii votam, dupa care presedintele semna actul aditional si il depunea la dosar impreuna cu hotararea asociatiei (anexa 11 la normele metodologice ale OUG 18/2009). Dosarul pe care il aveti este incomplet
- ea: sa vina presedintele luni sau marti sa ii dau actul aditional la semnat
- eu: nu poate sa il semneze pana nu se voteaza in AG indicatorii tehnico-economici
- ea: pai semneaza si faceti AG si pe urma votati
- eu: nu este legal sa incepeti lucrarile cat timp dosarul de reabilitare nu contine hotararea asociatiei si actul aditional. Ce se intampla daca asociatia nu accepta indicatorii tehnico-economici?
- ea: nu stiu. Mai am si altele de facut. O sa vorbesc cu sefa mea. Buna ziua.
Din ce inteleg eu primaria sectorului 3 a dat pe repede inainte ca sa inceapa lucrarea fara sa aiba toate actele necesare gandindu-se ca oricum lumea vrea reabilitare. Nu am nimic impotriva reabilitarii, insa nu in conditiile astea, fara sa stiu cat va trebui sa scot din buzunar pentru lucrarile respective.
Va rog transmiteti-mi pe asloc_pt5@yahoo.com, ID-ul dvs. si va pot trimite un material mai complet privind discutia de mai sus - Subject: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, a lansat marţi, 15 martie 2016, primele două apeluri de proiecte, pentru priorităţile de investiţii 6.1 şi 3.1.A.
Daca mai intereseaza pe cineva, va pot ajuta cu informatii suplimentare - desigur , pe mail...
Revin cu ultimele noutati, mail mult pentru posteritate... Nu stiu daca la momentul asta se mai poate sau mai merita sa se faca ceva.
Dupa discutia cu doamna de la primarie (vineri, 1 aprilie), in calitate de cenzor al asociatiei i-am dus presedintelui (sambata, 2 aprilie) un extras din legislatia referitoare la reabilitare. I-am explicat care sunt pasii care trebuie urmati in programul de reabilitare si i-am spus sa nu semneze actul aditional pana nu obtine in AG o hotarare de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. I-am mai spus sa afiseze la avizierul blocului actul aditional imediat ce il obtine.
Marti, 5 aprilie, presedintele s-a dus la primarie si a cerut actul aditional si indicatorii tehnico-economici (la momentul respectiv montarea schelelor si, am aflat ulterior, lucrarile la terasa blocului incepusera de o saptamana). Cei de la primarie i-au spus ca i le dau doar cu conditia sa le semneze. Presedintele a incercat sa le arate articolele din lege conform carora nu putea sa semneze fara hotararea AG, insa n-au vrut sa stea la discutii. Pana la urma a semnat. La avizierul asociatiei nu a fost afisat nimic - nici actul aditional, nici indicatorii tehnico-economici, nici suma maximala de plata calculata la cota indiviza.
Ieri, 9 aprilie, a fost sedinta de comitet executiv si am atras atentia asupra lucrarilor de reabilitare pe care eu le consider ilegale - nu am reusit sa conving pe nimeni ca e o problema. Au fost de acord cu mine ca intr-o lume ideala as avea dreptate, dar, cum nu traim intr-o lume ideala, sa zicem mersi ca ne reabiliteaza blocul pentru ca daca s-ar fi facut totul ca la carte poate nu incepeau lucrarile nici la toamna.
In momentul asta nu imi este clar ce as putea sa fac. Nu imi este clar daca merita sa fac ceva - presupunand ca s-ar opri lucrarile risc sa-mi ridic o mare parte din vecini in cap. Imi este destul de clar ca primaria a facut un abuz. Se poate vorbi de asta si in cazul presedintelui? Mie, ca cenzor, mi se poate imputa ceva?