Buna ziua,am citit de curand despre dreptul celor care au lucrat in strainatate,la pensie. Din pacate sotul meu a murit in 2003,dar varsta de pensionare ar indeplini-o in octomb.2017. A lucrat ca medic 6 ani,in Spania. si 15 ani in Romania.
Credeti ca asi putea incerca sa obtin ceva din cei 6 ani lucrati in afara tarii.Ma gandeam ca ar putea fi un pic mai mult decat cei 700 lei pe care ii primesc eu ca pensionara . va multumesc!
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
Art. 92 Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
2. - Luati legatura cu Casa de Pensii de care apartineti si solicitati ce documente sunt necesare pentru a se calcula pensia sotului decedat.
- Sunt luate in calcul si stagiile de cotizare din Spania.
Pensie de urmas
liaminea
Buna ziua.am o intrebare in legatura cu pensia de urmas,si anume: tata a murit si mama intreaba daca are dreptul dupa sot la pensie de urmas.precizez ca mama ... (vezi toată discuția)