avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas dupa sot care a lucrat in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas dupa sot care a lucrat in strainatate

Buna ziua,am citit de curand despre dreptul celor care au lucrat in strainatate,la pensie. Din pacate sotul meu a murit in 2003,dar varsta de pensionare ar indeplini-o in octomb.2017. A lucrat ca medic 6 ani,in Spania. si 15 ani in Romania.
Credeti ca asi putea incerca sa obtin ceva din cei 6 ani lucrati in afara tarii.Ma gandeam ca ar putea fi un pic mai mult decat cei 700 lei pe care ii primesc eu ca pensionara . va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 1 Aprilie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

2. - Luati legatura cu Casa de Pensii de care apartineti si solicitati ce documente sunt necesare pentru a se calcula pensia sotului decedat.
- Sunt luate in calcul si stagiile de cotizare din Spania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas sotie supravietuitoare Pepiofi Pepiofi Stimate Doam, (Doamna)-daca nu este problema, mai am o intrebare. Tatal meu a decedat de o luna . Mama are dreptul de pensie de urmas , dupa 51 de ani de ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie invaliditate cu pensie de urmas Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, In cazul in care sotul a decedat intr-un accident de munca (sotul fiind salariat) poate sotia- beneficiara a unei pensii de invalidate sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liaminea liaminea Buna ziua.am o intrebare in legatura cu pensia de urmas,si anume: tata a murit si mama intreaba daca are dreptul dupa sot la pensie de urmas.precizez ca mama ... (vezi toată discuția)