avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator de bloc - modificare ajutor de incalzire ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator de bloc - modificare ajutor de incalzire pe lista de plata

Buna seara eu si sotia mea am depus actele pentru ajutorul de caldura si administratorul ne-a trecut o suma pe hartii , cand am verificat la Coltern doamna de acolo mi-a spus ca ajutorul este mai mare decat cel afisat pe afisul din scare blocului.
Am cerut facture de la presedintele de censor din bloc si pe factura apare suma care mia zis doamna respectiva iar administratorul a taiat cu pixu.
Cer sfatul celor din forum sa-l speriu putin pe hotul de administrator, legal ma gandesc ca intra la categoria fals si uz de fals astept parerile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:10, 3 Aprilie 2016
ClaudiuSP a scris:
Administratorul in cauza retinandu-mi o suma consistenta pe care a bagato in buzunar.

Poate ca aveti dreptate spunand ca nu ati beneficiat de suma corecta ca si ajutor de caldura. Dar eu in locul dumneavoastra totusi as incerca sa discut cu presedintele si administratorul, corect, cinstit... ca sa am macar o explicatie.
Daca ati achitat suma ce a fost trecuta in sarcina dumneavoastra, nu pot sa cred ca ati achitat-o fara a primi chitanta. Mai ales pentru ca sunteti economist, cred ca ati avut pretentia sa va elibereze chitanta pentru suma ce ati achitat-o.
Iar daca vi s-a eliberat chitanta atunci nu vad cum administratorul ar fi bagat acea suma in buzunarul propriu.
Sustineti ca nu e "legal sa faci corecturi cu pixul" poate ca exagerati. In documentele contabile se pot face corecturi, taind suma cu o linie, scriind alaturi alta suma si semnad pentru asta.
Da domnuAdriantot se pot face corecturi dar cu semnatura , in cazul de fata nu este nicio semnatura, va multumesc.
Daca impotriva administratorului de imobil se probeaza in conditiile legii ca a sustras fara drept legal o suma de bani,in temeiul disp Decizia nr. III din 2.12.2002, pronunţată de Sectiile unite ale Curtii Supreme de Justitie, s-a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justieie, in aplicarea prevederilor art. 147 alin. 2 si ale art. 2151 din Codul penal, stabilindu-se ca:
"1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia, de însuşire, folosire sau traficare, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, constituie infracţiunea de delapidare."


Multumesc Ynocenta .
@ClaudiuSP,

Ati primit un sfat foarte bun de la dl. moderator si as dori sa-l urmati, apoi, daca nu ati lucrat cu formularistica aceasta privind acordarea de ajutoare la incalzire, personal va sfatuiesc, ori sa aprofundati legislatia, ori sa va limitati la explicatiile as. prop.

Daca eu sunt administratorul unei asociatii de proprietari, nu inseamna ca neaparat trebue sa țin partea acestuia, deci:

Fiecare proprietar care a completat acea cerere /declaratie pe proprie raspundere in vederea obtinerii acelui ajutor pentru incalzire, trebuie sa primeasca de la Primarie o decizie in care va informeaza ca, in urma prelucrarii informatiilor date de dvs., o sa beneficiati de o suma maxima de xxx lei si un procent yy%.
Ei, acum este foarte important de stiut ca suma maxima si procentul comunicat prin acea decizie vine la asociatie, apoi functie de consumul propriu de energie termica din luna respectiva - toate aceste informatii intra intr-o formula de calcul - o gasiti pe o anexa din legislatia specifica. Administratorul trimite tabelul cu proprietarii la Directia de asistenta comunitara, acestia fac calculul si apoi informatiile sunt trimise din nou la as. prop. cu valoarea calculata, in vederea introducerii pe lista de plata.
Asadar, daca administratorul a comunicat gresit valoarea consumului dvs. (mai mare), sigur ca si suma din tabelul original a avut o valoaree mai mare, Administratorul si-a depistat greseala si a refacut suma. Interesant ar fi de vazut daca s-a gresit numai la dvs. sau au fost mai multi proprietari...
Daca suma - mai mare, ar fi ramas pe lista de plata si ar fi fost rezultatul unei greseli, fiti sigur ca dupa terminarea sezonului de incalzire, dar undeva prin vara, cei de la DAC ar fi observat si ar fi comunicat asociatiei ca sunteti dator cu o suma care reprezinta diferenta dintre cele doua sume despre care vorbiti (sume necuvenite).
Deoarece si eu m-am confruntat cu proprietari care mi-au aratat Decizia de la primarie, in care primarul ii comunica ca, conform declaratiei sale, este indreptatit sa primeasca un ajutor de incalzire in valoare de 350 lei si observa pe lista de plata ca as. prop. i-a scazut doar 123 lei, atunci omul se simte furat si merge si reclama asociatia, hotul de administrator - pe unde mai el, inclusiv aici pe forum...
Toate acestea se petrec pe fondul lipsei de informatii a proprietarului, adica omul nu cunoaste legea ce sa ne mai ascundem dupa cires !
Dvs. trebuie sa fiti sigur de doua lucruri:
- cu cat valoarea ajutoarelor este mai mare, cu atat scade valoarea facturii de incalzire pe care as. prop. trebuie sa o achite la furnizor;
- orice suma introdusa pe lista de plata, dvs. - proprietarul trebuie sa o achitati, iar as. prop. va emite o chitanta legala, altfel spus, administratorul/casierul nu baga in buzunar nici un ban;
Eu v-as fi recunoscator daca dupa discutia cu repezentantii as. prop. o sa va mai clarificati sau nu - si poate ne comunicati si noua. Eu chiar v-as propune sa va fac eu un calcul al ajutorului de care ar trebui sa beneficiati daca imi comunicati urmatoarele informatii:
- suma maxima pe care o acorda primarul;
- procentul care intra in calcul;
- valoarea efectiva a incalzirii care apare distinct pe lista de plata (fara scadere);
- pretul/ Gcal;
Trebuie sa stiti ca valorile pe care le gasiti in Decizie, nu raman fixe, ci sunt modificate de catre autoritatea DAC, informatiile fiind trimise as. prop.
Observati ca nu este simplu, nici pentru proprietari si nici pentru as. prop.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la furnizor nathaly nathaly Sunt un locatar de pe aceeasi scara cu unul din utilizatorii de pe forum.Intrebarea mea este : mai multi locatari de pe aceeasi scara,putem plati facturile de ... (vezi toată discuția)
Ajutoare de caldura scazute in registrul de casa! migaste migaste am preluat administratia unui bloc si, ulterior preluarii, am constatat ca fostul administrator a scazut ajutoarele de caldura (bonul de casa eliberat de RADET ... (vezi toată discuția)
Subventie de 50% STARGATE1 STARGATE1 Vin la dv. cu o mare nelamurire ! Locuiesc intr-un bloc de garsoniere patronate de o firma deci sunt chirias ! Am depus cererea de acordare a ajutorului ... (vezi toată discuția)