avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construirea unui imobil in spatele casei mele
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construirea unui imobil in spatele casei mele

Buna ziua! Sunt proprietarul unui imobil din sectorul 2 al Capitalei. In spatele casei mele noul proprietar al terenului doreste sa isi construiasca o casa, dorind alipire de calcane. Eu nu pot fi de acord cu acest lucru deoarece casa mea nu este chiar atat de solida, avand in vedere ca dansii se vor inalta cu aproximativ 2,10 m mai mult decat mine. Noul proprietar sustine ca de la primarie nu ii permite nici o alta pozitionare a imobilului pe terenul respectiv. Vreau sa va intreb daca este posibil, ca de la primarie sa le impuna pozitionarea imobilului pe teren, respectiv alipirea de calcane si nici macar o alta pozitionare in teren sau departarea de casa mea cu cei 60 cm legali (mentionez ca imobilul meu este situat pe hotarul terenului meu). Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:57, 10 Aprilie 2016
Intotdeauna am avut dreptul de a ne da in judecata unul pe altul. Va pot da in judecata si pentru ca nu imi place culoarea ochilor dumneavoastra. Daca voi castiga sau voi pierde e alta mancare de peste. Deci da, va poate da in judecata si ca in orice proces poate castiga sau pierde. Sunteti dispus sa riscati? Veti fi vecini cu el zeci de ani. Eu zic ca e mai bine sa va intelegeti omeneste. Daca sapa rapid fundatia si cu atentie, si o umple tot repede, pamantul nu va apuca sa plece si sa va afecteze. Discutati cu calm si omeneste cu vecinul si intelegeti-va, ca e mai bine pentru toti. Inainte de saparea fundatiei se pot infige in pamant o serie de tevi care sa nu permita miscarea pamantului, pana sub zona lui de fundare cu 1-2 metrii. E o masura in plus de siguranta, dar e mai bine sa vada un constructor daca chiar e necesara.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
GermanAlex, utilizator
Da, pot fi obligati de primarie sa construiasca pe hotar, daca de exemplu prin PUG in zona respectiva se prevede fie o zona cu case cuplate (doua cate doua, teren liber fiind doar pe o latura - sunt ceva cazuri in Bucuresti de exemplu) fie o zona cu fatada continua (casele ocupa intreaga latime a parcelei, fiind lipite si in stanga si in dreapta - situatie frecventa in localitatile istorice din Ardeal). Mai exista si situatia in care sa nu poata construi daca nu se lipesc la o limita, latimea parcelei fiind prea mica. Stiu zone in Bucuresti unde este interzis sa te alipesti la limita din spate a terenului, banuiesc ca pot fi si zone unde sa te oblige sa te lipesti la limita din spate avand astfel fatada stradala retrasa. Despre aceasta obligativitate veti afla din certificatul de urbanism pe care-l au sau din regulamentele de urbanism la nivel de localitate / zona. Despre ce strada este vorba?

Mi se pare firesc sa aiba voie sa construiasca pe limita (chiar nefiind obligati de primarie) din moment ce si casa Dumneavoastra este pe limita. Chiar cu cei 2 m inaltime in plus, s-ar putea ca sa fie mai usoara casa lor decat cea a Dumneavoastra avand in vedere materialele de astazi. Nu este obligatoriu sa intervina asupra fundatiei Dumneavoastra, daca este nevoie de fundare mai adanca sunt solutii tehnice cu retragere spre interiorul casei. V-au solicitat sa le dati acord notarial in acest sens? In cazul unui refuz s-ar putea adresa unei instante pentru o hotarare care sa tina loc de acord si veti mai plati si cheltuieli de judecata.

Au obligatia, cu permisiunea Dumneavoastra, sa intre in casa pe care o aveti si sa faca poze interioare (inginerul expert tehnic). Aceste poze se depun obligatoriu la ISC si pot constitui dovada in caz de probleme. Daca nu le permiteti accesul vor prezenta notificarile, vor zice ca nu le-ati permis accesul iar in caz de probleme ar putea sa spuna in cazul unor crapaturi aparute ca erau mai vechi.

Trebuie sa aiba toate autorizatiile luate si sa aiba un diriginte angajat.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
DinuX, utilizator
GermanAlex a scris:

Dar oare de ce dumneavoastra ati avut dreptul sa construiti pe hotar iar el nu il are? Daca in procesul de construire va degradeaza casa il puteti chema in proces dar altfel ii ingraditi un drept de care dumneavoastra ati beneficiat. Conteaza mult ce fundatie aveti dumneavoastra, ce fundatie va avea el, ce tip de sol este (daca e tare sau moale) si ca nu cumva sa vina ploile imediat ce sapa fundatia.


Am inteles ca-i o lege noua in vigoare in care se mentioneaza ca cel care construieste e obligat mai intai sa consolideze casa vecinului de care se alipeste , soacra mea a beneficiat de acest lucru , a fost de acord cu alipirea la calcan iar vecinul a recunoscut ca este obligat sa-i consolideze spatele casei , lucru pe care l-a si facut.
nu este nicio lege noua
Daca se duce cu fundatia mai jos de fundatia casei de care se lipeste, trebuie sa subzideasca fundatia respectivei case pana la cota la care vrea sa fundeze, altfel se prabuseste. Exista insa variante in care fundatia adanca se realizeaza in interiorul casei, astfel incat la limita sa aiba exact aceeasi adancime cu fundatia casei vecine. Sau o fundatie radier general. Depinde doar de ce vrea sa faca vecinul. De exemplu un beci l-ar obliga sa intervina la casa vecina sau sa faca beciul mai mic decat amprenta casei.

Pentru zone speciale (protejate) puteti gasi reglementarile urbanistice aici:
[ link extern ]

Pentru celelalte zone aici:
[ link extern ]

Sa-nteleg ca de fapt Dumneavoastra vreti sa va consolideze casa care "nu este chiar atat de solida" iar vecinul nu vrea. Nu este obligat s-o faca, exista solutii tehnice de rezolvare fara sa intervina la casa Dumneavoastra. Doar expertul tehnic poate decide, in functie si de ce vrea sa construiasca vecinul.
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
DinuX, utilizator
Daca se discuta despre consolidare, sigur ca orice si oriunde construieste vecinul presupune sa nu aduca atingere situatiei casei userului... Se expertizeaza casa existenta, se da o solutie tehnica raportat si la proiectul casei ce urmeaza a se construi... se propun una sau mai multe variante de consolidare daca e cazul... despagubiri eventuale pentru anumite situatii, daca se ajunge acolo...
Totusi, ca sa faci 2-3 expertize si contraexpertize cu avocat si expert parte intr-un dosar pentru toate astea, nu stiu daca este o solutie salvatoare.
Mai degraba cereti toate actele constructiei vecinului (urbanism, proiect etc), spuneti ca mergeti sa vb cu un avocat, vorbiti cu 1-2-3 si luati o decizie informata. Asa puteti si negocie eventuala subzidire daca e cazul, eventuala izolare dintre case, scurgerea apelor etc. Incheiati un acord scris, va intelegeti pe termene, sume, eventual penalitati, tot.

Alte discuții în legătură

Autorizatie ilegala alicexxv alicexxv Problema mea este urmatoarea: in spatele casei mele care este pe hotar si are un singur nivel se construieste un bloc pe calcan care nu respecta normele ... (vezi toată discuția)
O mare dilema daniela.ilea daniela.ilea Daca ma poate ajuta cineva ,detin o casa batraneasca cu un front stradal de 7 m dar in spate se lateste curtea ajungand la 13 m ,doresc sa construiesc o casa ... (vezi toată discuția)
Construirea unui imobil pe terenul din spatele casei mele. Ionita2205 Ionita2205 Buna ziua! Sunt proprietarul unui imobil din sectorul 2 al Capitalei. In spatele casei mele noul proprietar al terenului doreste sa isi construiasca o casa, ... (vezi toată discuția)