avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hartuire pe Facebook
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Hartuire pe Facebook

Buna ziua,

Va prezint pe scurt un caz de hartuire grava pe facebook: o utilizatoare a aflat trecutul unei prietene apropiate mie, si l-a facut public pe facebook, folosind numele si datele reale ale acesteia. Acum 8 ani, prietena mea a fost cercetatata penal si condamnata, a ispasit pedeapsa si s-a si reabilitat intre timp, nemaiavand niciun fel de probleme cu legea. Actualmente prietena mea se afla internata in spital, suferind de leucemie, starea ei de sanatate deteriorandu-se foarte mult la aflarea vestii ca acea individa distribuie pe facebook detalii din acel dosar, plus alte lucruri inventate. De asemenea, aceasta contesta pana si faptul ca amica mea a avut in trecut un copil ce i-a decedat la varsta de doi ani, tot de leucemie! Faptele acestei femei, dincolo de aspectul vadit ilegal de distribuire publica a numelui si datelor ei personale fara acord si in scopul vadit al defaimarii acesteia, la care se adauga calomnia si defaimarea in sine, contestand existenta si decesul copilului, cat si boala acesteia ( nu am habar pe ce motive), o afecteaza psihic foarte grav pe amica mea, aceasta facand o depresie severa pe fondul acestor intamplari.
Intrebare: ce putem face, legal, pentru a o trage la raspundere pe acesta individa, si a stopa actiunile ei?
Va multumesc mult.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2016
VanessaRhett, utilizator
Se poate deschide un proces civil.
Are dreptul sa ceara daune morale.
Multumesc frumos, dar, pe fondul folosirii datelor personale fara acordul pertsoanei incriminate, si raspandirea de informatii false cu scop vadit defaimator, nu se poate face nimic penal? Stiu ca, Constitutia Romaniei garamnteaza dreptul cetateanului la demnitatea proprie, nu? Si ca, cineva care si-a executat pedeapsa, s-a reabilitat si nu a mai recidivat, are aceleasi drepturi ca si restul cetatenilor, nu?
O alta intrebare, ar fi, ce este de facut, cui ne adresam pentru a fi sterse de pe internet acele informatii referitoare la trecutul ei, informatii ce apar pe un portal juridic, avand in vederte ca acestea ii dauneaza foarte grav ( dupa cum vedeti oricine se poate folosi de ele pt a-i cauza prejudicii de imagine), avand in vedere ca au trecut cativa ani, cat si faptul ca s-a reabilitat?
Multumesc anticipat.
Simplu: pentru a deschide un proces in drept civil trebuie sa cunoasteti si sa puteti dovedi identitatea postacului. Nu se poate deschide proces in drept civil contra lui A.N.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuirea pe site-urile de socializare Lauricius Lauricius Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv si m-ar ajuta niste pareri. Sunt hartuita pe facebook de un individ, hartuire insemnand ca posteaza comentarii ... (vezi toată discuția)
Caz civil sau abuz de incredere - recuperarea unei sume de bani Stefan1987 Stefan1987 Buna ziua, am și eu nevoie de niște sfaturi, în urma cu aproape 1 an am dat unui prieten o suma de bani împrumut pentru a-și cumpăra o finala pentru un ... (vezi toată discuția)
Reabilitare recidivisti Braocan Braocan Buna, am si eu o intrebare. Tatal unei prietene este recidivisti, a savarsit doua pedepse pentru furt, in ce conditii se poate face reabilitarea? Am mai citit ... (vezi toată discuția)