avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... scutire CASS pe chirii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

scutire CASS pe chirii

am rezidenta in Italia si am asigurare medicala in Italia dovedita cu un card [tessera sanitaria].
Este aceasta documentul portabil cerut de ANAF prin ord 2963/2015?
Cum pot procura TR/R1 care pare a fi un tratat intre Italia si ROmania pt asigurari sociale ? [nu crd ca exista asa ceva in interiorul UE]
Cel mai recent răspuns: mirtzi , utilizator 09:36, 28 Iunie 2016
Persoanele fizice indiferent de cetățenie, de domiciliul stabil sau reședința, ce dețin o asigurare socială de sănătate încheiată pe teritoriul unui alt stat membru, în spațiul economic European, în Elveția sau în alte state cu care România are un acord bilateral, nu sunt obligate în România la plata contribuției de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor.
raspuns VAG identic cu orice raspuns dat de ANAF. Cand depui cererea iti cer documentul portabil A1 si nu sunt capabili -PENTRU NICIO TARA- ce este acel document.
Sau iti cer formularul TR/R1 care e de fapt tratatul semnat intre RO SI TARA X -non-UE-,
Certificatul A1 (fost E101 sau E103) confirmă faptul că vă achitaţi contribuţiile sociale în altă ţară din Uniunea Europeană (UE), dacă sunteţi detaşat sau lucraţi în mai multe ţări în acelaşi timp.

În România, documentul portabil A1 se eliberează de către Casa Națională de Pensii Publice.
In Italia, documentul se elibereaza de catre INPS.

Intre Italia si Romania nu este incheiata o convenţie bilaterala de securitate sociala.
multumesc. Din care document ANAF rezulta precizarile de mai sus???. Ca sa pot face contestatie trebuie sa indic baza legala.
PS. intrebarea mea era si mai punctuala, in cazul Italiei. Este TESSERA SANITARIA -card de plastic emis de INPS ce contine nume prenume cod fiscal - document A1? caci cu acest card obtin asistenta sanitara oriunde in UE ba chiar si in RO.

PS. daca ajungem la "achitarea contributiilor" orice document poate doar proba ca s-a facut in trecut. Ce fac, scot un astfel de document in fiecare luna/zi dupa cum interpreteaza ANAF textul?
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
daneliuc, utilizator
1. Nu trebuie sa existe document ANAF in aceasta privinta.

Formularul portabil A1 se eliberează în aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009, regulamente care se aplică în relația dintre statele membre UE și Spațiul Economic European (SEE).

In baza art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentului (CE) nr. 883/2004, sub rezerva articolelor 12-16, persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislației din statul membru respectiv.

Detalii gasiti aici:
[ link extern ]

2. Cardul european de sanatate face dovada calitatii de asigurat.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pfa nou infiintat lenutam lenutam Buna ziua In legatura cu un PFA nou infiintat, ca sa lucrez in UE, ce formulare imi trebuie.am inteles ca formularul E111 si E101. de unde le pot procura si ... (vezi toată discuția)
Formular a 1 ! ssezarr ssezarr Buna ziua ! Formularul A1 mai este necesar pentru detasarea unui muncitor intr-o tara straina ? (vezi toată discuția)
Detasare sau delegare? coraliana coraliana Buna seara, Reprezinta o societatea din Romania care are un contract pt prestari servicii cu o firma din UE. Salariatii mei ( cu care am contract de ... (vezi toată discuția)