avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016

Bun gasit,

Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT.

In acelasi timp, primesc o indemnizatie de la ISTH, de 234 RON.

1) As dori sa stiu in ce conditii m-as putea pensiona dupa 10 ani de munca?

2) In cazul pensionarii, pensia pe care o voi primi se cumuleaza cu indemnizatia de boala? Sau care dintre ele raman?
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
florintb, utilizator
Cel mai recent răspuns: utilizator32 , utilizator 20:50, 21 Aprilie 2016
Vreau sa stiu daca mai merita sa merg pe salariu minim pe economie, sau sa ma apuc de o afacere pe cont propriu, pensionat fiind, si ulterior sa inchei individual un contract sa-mi achit eu, din mana, cotizatia, ca in timp sa-mi creasca pensia..

Una este sa lucrezi liber, sa stii pentru ce lucrezi, cu placere, si alta este sa stai la mana partonului, consumandu-ti banii pe benzina (auto), de acasa la munca, nebeneficiind de niciun spor ca ai lucra cu .. "intelectul", si asa mai departe. E o oboseala pshihica, in conditiile in care vezi ca toti parlamentarii dau tunuri, mana in mana cu justitia.
1. Incercati o pensionare de invaliditate gr. III, caz in care puteti sa cumulati pensia cu indemnizatia de handicap si cu venituri salariale sau din activitati independente (eventual PFA) dar sa nu apareti in acte ca lucrati mai mult de 4 ore pe zi.

2. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

3. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, de pe langa Casa de Pensii, avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

Daca doriti sa va pensionati pe caz de boala, procedura ar fi urmatoarea: adunati toate actele medicale pe care le aveti (eventual care sunt mai relevante), nu conteaza ca au fost emise chiar in urma cu cativa ani. Cu acele acte mergeti la Comisie, acolo se vor verifica actele, eventual se pot cere unele investigatii suplimentare sau mai recente si pe urma se va depune dosarul complet si se face programarea pentru comisie. Pe baza actelor medicale existente si a consultultatiei medicale comisia v-a hotari daca va incadrati sau nu in vreun grad de invaliditate. Daca va incadrati in vreun grad de invaliditate, se va emite decizia la data aceea, adica chiar daca dvs sunteti practic bolnav/invalid de cativa ani, decizia v-a fi cu data prezentarii dvs la comisie si nu retroactiv, adica cu data cererii cum ar veni. Daca veti fi incadrat in grad de invaliditate, veti primi o decizie in acest sens, decizie cu care se va merge la Casa de Pensii, adica nu doar cu decizia ci se va face un dosar cu acte privind vechimea dvs in munca, acte identitate, decizia respectiva, cerere, etc. Daca mergeti la Casa de Pensii puteti primi informatii in acest sens. Pensia o veti primi incepand cu data depunerii cererii la Casa de Pensii, adica chiar daca dvs ati avea decizia medicala din luna ianuarie dar depuneti dosarul la Casa de Pensii in luna mai sa zic, pensia o veti primi incepand cu luna mai si nu retroactiv. Si casa de pensii verifica dosarul inainte sa fie depus si daca nu e complet nu cred ca il inregistreaza.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2016
utilizator32, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Pensionescu Pensionescu Buna ziua ! Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu intocmirea dosarului de pensionare de invaliditate. Situatia este urmatoarea; Lucrez la o fabrica de ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap gr. 2 permanent, salariat, 23 ani vechime Dorel1969 Dorel1969 Buna ziua ! Am 44 ani , barbat, si 23 ani vechime, din 1988 din iulie; handicap gr2, permanent, data ivirii handicapului, congenital ! Cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)