avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de deces

Buna ziua ! Daca imi moare bunica am dreptul la ajutor, fiind salariat? Din ce am citit este vb de o suma pana la 2000 lei!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:19, 1 Aprilie 2018
Va rog sa cititi la adresa www.avocatnet.ro/articol_472...
Am citit acel articol dar as vrea sa stiu concret ce acte imi trebuie si daca sa il cer la angajator sau direct la casa de pensii? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. În sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

2. In înțelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) soțul/soția;
b) copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial ori cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
c) părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

3. Ajutorul de deces se acordă, după caz, pe baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11 la Normele de aplicare a Legii 263/2010;
b) certificat de deces (original și copie);
c) act de identitate al solicitantului (original și copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
g) adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare gabrielasv gabrielasv Tatal meu a decedat cu 10 zile in urma, Nu era pensionar. Mama mea este beneficiara unei pensii pentru personae cu handicap. Doresc sa stiu daca poate obtine ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare marianoprisi marianoprisi Urmasii unei persoane care nu avea venituri in momentul decesului (era casnica) beneficiaza de ajutor de inmormantare? Daca da, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces carmenmartian carmenmartian buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti : rudele unei persoane decedate (49 ani)care a lucrat si in Romania si in strainatate,beneficiaza de ajutor de deces?Ce ... (vezi toată discuția)