avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare hotarare judecatoreasca - vacanta ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare hotarare judecatoreasca - vacanta minorului la parintele nerezident

buna
am si eu o intrebare,poate este cineva care ma poate lamuri.de curand am avut un proces cu fosta sotie pentru schimbarea programului si locului de vizitare a minorului (a fetitei de 12 ani).mai concret am cerut instantei sa pot sa iau fetita pe timpul programului de vizitare aici in suedia unde locuiesc eu.cand am divortat eram amandoi in tara si nu se impunea o asemenea ''corectare''.instanta,dupa ce a audiat si fetita,a hotarat de fapt acelasi program de vizitare cu modificarea ca mi s-a dat dreptul sa iau fetita aici la mine.fetita a spus ca vrea sa vina,ceea ce este consemnat si in hotarare (si a spus-o clar si judecatorul in sala cand avocatul fostei incepuse sa bata campii si sa invoce binele si interesul copilului...etc).deci pot sa o iau in suedia o luna in vacanta de vara (iulie mai exact),o data la doi ani in vacanta de iarna si de primavara.pana aici totul ok numai ca fosta refuza pur si simplu sa respecte hotararea.inca nu a venit timpul sa iau copilul dar deja mi-a spus clar ca fetita are alt program,ca nu vrea sa vina aici si ca tot procesul a fost unul de rahat.ba mai mult sustine ca judecatorul a mintit si ca fetita cand a fost audiata nu a spus asa ceva.probabil spune toate astea ca sa imi incerce rabdarea.numai ca aici intervine ''preventia'' si as vrea sa stiu ce as putea face eu daca ea chiar nu va respecta hotararea si fetita nu va fi a domiciliul ei din tara(pe care fosta l-a declarat la procesul de divort si nu l-a mai schimbat)atunci cand trebuie sa o iau?
trebuie sa precizez ca si ea e plecata in italia.o alta intrebare ar fi daca,de exemplu ea nu vine cu fetita in tara,pot sa merg in italia sa o iau?ma gandesc daca face asa ceva sa merg in italia la politie cu hotararea judecatoreasca,daca refuza sa mi-o dea,si sa o iau de acolo.este posibil sa procedez asa?in romania eu stiu ca asa se face in cazul in care parintele care are tutela refuza respectarea legii.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: matrix77 , utilizator 15:48, 10 Aprilie 2016
sa asta stiu dar mai departe?cat dureaza solutionarea? ce pedeapsa risca?cate astfel de persoane sunt penalizate atat de dur pentru nerespectarea legii incat sa n-o mai faca a doua oara?da,probabil ca e singura cale si probabil se lasa cu ceva sanctiuni dar faptul ca nu pot avea copilul in perioada respectiva se compenseaza cu ceva?pana rezolva parchetul trece vara,eu raman cu o gramada de bani cheltuiti si fara sa ma bucur de copil
pai la asta ma refeream cand spuneam ca "daca mama nu este de acord" = nu o lasa sa plece, nu rasunde la usa, nu aveti de unde lua copila.
vorbiti cu copila, vedeti ce planuri are, ce stie ea ca urmeaza sa se intample
am vorbit deja cu ea si vrea sa vina.exact asta i-a spus si judecatorului si nu cred ca omul ala minte.este specificat lucrul acesta si in sentinta.si credeti-ma ca nu am discutat cu ea inainte de audiere nici macar 5 minute,a fost un soc pentru fosta cand a aflat ce vrea fetita.ba mai mult acu spune ca nu a spus asa ceva si ca judecatorul minte.se minte intr-un act oficial,toata lumea minte numai ea nu.va da-ti seama ca atunci cand vorbim si e si fosta de fata are retineri de aceea nici nu vreau sa o pun in astfel de situatii numai ca fosta nu are scrupule.in fine,nu asta e problema.intrebarea mea este ce pot sa fac daca voi fi nevoit sa ma duc in italia sa o iau?are putere aceasta sentinta si acolo? daca fosta refuza sa o lase desi e acasa fetita cui ma pot adresa? in tara merg la politite cu sentinta si se rezolva dar acolo?
si inca tot nu am reusit sa aflu care sunt pedepsele pentru nerespectarea unei hotarari jud.se pedepseste cu amenda dar cat e amenda aia nu scrie nicaieri.
multumesc pentru raspunsuri.
eu am asa o senzatie ca vorbesc in gol.
poate reusiti sa cititi ce vi se scrie si sa raspundeti la ceea ce sunteti intrebat.
Sigur ca va trebui sa mergeti in Italia sa luati fata, caci acolo locuieste.
De aceea tot sunteti indreptati catre un avocat specializat in dreptul din acea tara.
Va spuneam sa vorbiti acum cu fata , sa vedeti ce stie ea despre planurile ei de vacanta. Nu ce a declarat ea in cadrul procesului. Procesul s-a terminat. Nu va intrebam daca fata vrea sa vina, va intrebam ce stie ea ca se va intampla in vara asta.
Poate imaginati probleme, poate nu.
Copilul este destul de mare ca sa puteti afla de la el daca e in Italia sau e in Romana. Copilul e destul de mare ca sa vorbeasca cu mama ei si sa afle cand vine la dvs.

Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
mirebire, utilizator
am inteles din prima ce ati spus doar ca am dezvoltat putin ca sa va da-ti seama cum stau lucrurile.si da,pot sa imi dau seama unde e fetita daca vorbesc cu ea si daca si ea poate vorbi.doi mari ''daca''.oricum va multumesc inca o data pentru raspunsuri

Alte discuții în legătură

Nerespectare hotarare judecatoreasca privind programul de vizitare al minorului matrix77 matrix77 buna ziua Am mai postat cateva intrebari de-a lungul ultimilor 3 ani legat de aceeasi problema doar ca erau alte circumstante.Acum revin cu o alta intrebare ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea datei vizitarii copilului prevazuta in hotararea judecatoreasca mugurel77 mugurel77 am si eu o intrebare...conform hotararii judecatoresti trebuie sa iau fetita la inceputul lunii iulie pentru o luna.problema e ca eu nu sunt in tara si nu ... (vezi toată discuția)
Marirea pensiei alimentare si schimbarea programului de vizita mia2012 mia2012 Buna seara! Dragi utilizatori si avocatii,va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia de fata: -in urma divortului,fetita mi-a fost ... (vezi toată discuția)