buna
am si eu o intrebare,poate este cineva care ma poate lamuri.de curand am avut un proces cu fosta sotie pentru schimbarea programului si locului de vizitare a minorului (a fetitei de 12 ani).mai concret am cerut instantei sa pot sa iau fetita pe timpul programului de vizitare aici in suedia unde locuiesc eu.cand am divortat eram amandoi in tara si nu se impunea o asemenea ''corectare''.instanta,dupa ce a audiat si fetita,a hotarat de fapt acelasi program de vizitare cu modificarea ca mi s-a dat dreptul sa iau fetita aici la mine.fetita a spus ca vrea sa vina,ceea ce este consemnat si in hotarare (si a spus-o clar si judecatorul in sala cand avocatul fostei incepuse sa bata campii si sa invoce binele si interesul copilului...etc).deci pot sa o iau in suedia o luna in vacanta de vara (iulie mai exact),o data la doi ani in vacanta de iarna si de primavara.pana aici totul ok numai ca fosta refuza pur si simplu sa respecte hotararea.inca nu a venit timpul sa iau copilul dar deja mi-a spus clar ca fetita are alt program,ca nu vrea sa vina aici si ca tot procesul a fost unul de rahat.ba mai mult sustine ca judecatorul a mintit si ca fetita cand a fost audiata nu a spus asa ceva.probabil spune toate astea ca sa imi incerce rabdarea.numai ca aici intervine ''preventia'' si as vrea sa stiu ce as putea face eu daca ea chiar nu va respecta hotararea si fetita nu va fi a domiciliul ei din tara(pe care fosta l-a declarat la procesul de divort si nu l-a mai schimbat)atunci cand trebuie sa o iau?
trebuie sa precizez ca si ea e plecata in italia.o alta intrebare ar fi daca,de exemplu ea nu vine cu fetita in tara,pot sa merg in italia sa o iau?ma gandesc daca face asa ceva sa merg in italia la politie cu hotararea judecatoreasca,daca refuza sa mi-o dea,si sa o iau de acolo.este posibil sa procedez asa?in romania eu stiu ca asa se face in cazul in care parintele care are tutela refuza respectarea legii.
va multumesc
Eu ceva nu inteleg. Daca in hotarare scrie ca veti lua copilul de la domiciliul din Romania, de acolo trebuie sa-l luati. Sau ati fost de acord cu schimbarea domiciliului in Italia? Dvs aveti domiciliul in Suedia?
Ca sa aveti o dovada a refuzului mamei, ar fi bine inca de acum sa-i trimiteti o notificare cu confirmare de primire cu privire la programul din iulie.
Incercati sa obtineti refuzul mamei in scris. Cu hotatarea si cu refuzul mamei, incercati sa va adresati deja unui executor judecatoresc din tara zic eu. Conform noii proceduri, din nou trebuie incuviintata de catre instanta executarea silita si pentru asta e nevoie de timp.
sub nici o forma nu voi putea obtine un refuz scris de la ea,nu e chiar atat de proasta.dar pot sa o inregistrez.din cate stiu eu si inregistrarile pot ajuta dar nu stiu sigur
Incercati sa va concentrati pe ce ati putea face ca sa puteti lua fata la dvs in vacanta si mai putin pe felul in care o veti face sa plateasca.
Eu as merge la un avocat si as discuta ce modalitati am ca sa pot sa iau copila in vacanta.
As trimite o notificare (as ruga avocatul sa o formuleze, cu temeiuri legale si cu indicarea consecintelor) prin care as intreba de unde voi lua copila in data de 'xx-xx-2016', cf hot judecatoresti, mentionand ca in lipsa unui raspuns pana la data de si a unei colaborari voi considera ca implicita adresa cutare.
Apoi as cumpara bilet, as trimite o notificare cu datele biletului, mentionand ca in cazul in care copila nu va putea beneficia de bilet , iar eu voi calatori inutil, din cauza mamei, voi cere contravaloarea biletului.
Si tot asa.
As pastra dovada eventualelor amentintari si refuzuri telefonice, dar nu m-as concentra pe asta.
Si as pastra si dovada intentiei copilei de a veni, ca sa nu ma trezesc ca motiveaza ca "n-a vrut copilul sa mearga cu tatal".
E drept ca din punct de vedere financiar e mai scump decat daca nu faceti nimic si sa amenintati cu politia, insa puneti bazele unui tipar de comunicare si definiti niste limite utile pentru viitor.
cea mai buna cale este clar comunicarea dar care in cazul asta nu exista.nu ma concentrez sa o fac pe ea sa plateasca dar nici nu imi permit sa cheltui niste bani aiurea si ea sa scape bine merci.lucrurile sunt simple,toti trebuie sa respectam legea,deci nu ar trebui sa ma concentrez pe cum sa iau fata ci cand si de unde sa iau biletele.daca ea nu intelege omeneste atunci trebuie sa i se aduca la cunostinta consecintele nerespectarii programului de vizitare.e trist ca in loc sa te gandesti unde sa faci vacanta,cand si cum tre sa te gandesti daca o sa reusesti sa iei copilul.biletele le/am cumparat deja si i-am si spus dar sa nu va imaginati ca o impresioneaza prea mult.si sincer pe mine nu ma incalzeste ca ea va plati contravaloarea sau nerespectarea legii,pe mine ma intereseaza sa iau copilul aici.legea probabil isi va face datoria dar in cat timp si cum.intelegeti ce vreau sa spun.
nu stiu ce intelegeti prin dovada intentiei copilului de a veni.poate doar o inregistrare cand si daca voi mai apuca sa vorbesc cu ea cand e singura.cea mai incontestabila dovada este declaratia copilului in fata instantei care este specificata si in sentinta.va imaginati ca daca o intreb pe fetita daca vrea sa vina cand e si fosta acasa va spune da dupa ce i-a facut instructajul?
si contravaloarea asta de unde sa o cer? cui?
eu va multumesc pentru raspunsuri si pentru intentiile bune dar din pacate lucrurile nu sunt atat de simple atunci cand lucrezi cu oameni care n-au uman decat corpul
Nu intereseaza domiciliul copilului pe nimeni, doar rezidenta. Daca copilul are rezidenta in Italia (min 3 luni), istanta din Romania nu e competenta sa judece acest proces. Daca exista o hotarare romaneasca, executia ei se face dupa legislatia tarii in care copilul traieste, deci Italia. Aceasta executare a dreptului de vizita este o boala psihica profund romaneasca si nu se aplica nicaieri asa ca in Romania. Mai ales ca fata are 12 ani, nu se poate ajunge nici macar teoretic la un circ de genul executarii romanesti, uitati povestea asta.
Revenind la executarea sentintei romanesti in Italia, primul punct luat in calcul este competenta teritoriala a instantei de judecata, iar instanta romaneasca nu este competenta, chiar daca probabil a fost o intelegere mai mult sau mai putin explicita intre dvs. si fosta sotie, acum iata nu mai exista intelegere, deci va trebui probabil rejudecata cauza, in Italia. Apoi se ia in calcul relatia tata-fiica si aici va trebui sa fiti convingator in Italia.
Abia apoi se pune problema iesirii din tara de rezidenta a copilei si intrarea/iesirea din tara de vizita, Suedia aduce mai multe complicatii.
De aceea, vi s-a sugerat sa discutati cu un avocat italian daca vreti sa mergeti pe calea asta, procesuala. Daca nu, cautati sa va intelegeti cu partile interesate: mama, copil si gasiti o solutie pacifista.
Vacanta placuta!