avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare comision
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare comision

Buna ziua.Pe ce se intemeiaza o actiune prin care o agentie imobiliara solicita instantei obligarea unor "clienti" la plata comisioanelor de intermediere(pentru care exista contract de comision)?pot merge pe OG 5 sau OG 119?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 17:36, 10 August 2009
Mergeti pe OG nr.5
In situatia in care clientii dvs. sunt persoane fizice, puteti incerca procedura somatiei de plata prevazuta de OG 5/2001, in situatia in care aveti un contract semnat de catre client. In acelasi timp, ar trebui sa procedati la transmiterea unei notificari pentru convocarea la conciliere directa, procedura prevazuta de art. 720 indice 1 si urm. C. pr. civ. In situatia in care clientul respectiv contesta debitul pe care il are de achitat este posibil ca instanta sa respinga cererea privind somatia de plata, prin urmare urmeaza sa formulati o actiune in pretentii comerciale si veti avea nevoie sa dovediti ca ati parcurs deja procedura concilierii directe. Asadar, este indicat sa transmiteti notificarea pentru conciliere directa in acelasi timp cu cererea privind somatia de plata.
Eu as incerca pe OUG 119/07, daca exista contract semnat. E o procedura mai simpla decat OG 5/01 (cel putin in ce priveste comunicarea actelor de procedura si a hotararii judecatoresti).
De asemenea, daca debitorul nu formuleaza aparari prin intampinare se poate considera o recunoastere a pretentilor reclamantului.
E adevarat ca OUG 119 se palica contractelor comerciale, insa si contractele incheiate de o agentie imobiliara sunt comerciale si conform codului comercial, daca una din parti este comerciant raportul juridic are natura comerciala pentru ambele parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie pe oug 119/2007 ela76 ela76 In cazul \"somatie de plata\" pe OUG 119/2007 se poate introduce cererea de plata impotriva unei persoane fizice care nu a semnat contract comercial cu ... (vezi toată discuția)
Refuz primire corespondenta Monica H. Monica H. Buna ziua, Ce pot face pentru a recupera un debit, daca societatea debitoare refuza sa primeasca notificarea si invitatia la conciliere? In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie sa fac procedura concilierii? glo glo o societate comerciala are contract de prestari servicii cu un debitor-societate comerciala.daca vreau sa introduc somatie pe oug 119 mai trebuie sa mai fac ... (vezi toată discuția)