avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca in afara casatoriei

Buna ziua , intrebarea mea este legata de urmatoarea situatie : sunt mama unui baietel de 4 ani, nu sunt casatorita cu tatal sau, as dori sa aflu daca exista o modalitate legala (amiabila ) prin care sa imi revina intreaga raspundere pentru cresterea si intretinerea acestui copil.Mentionez ca nu primesc un ajutor financiar de la el, vizitele sunt foarte rare iar problemele de comunicare dintre noi ingreuneaza luarea de decizii privind educatia si cresterea copilului .Nu imi doresc sa restrictionez relatia intre el si copil, doresc o solutie pentru usurarea cresterii copilului.

Multumesc !
Fara hotărâre nu prea are el drept de decizie.
Un proces nu cred ca va ajuta deoarece ar obține custodie comuna pe cale judecătorească.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Fara hotărâre nu prea are el drept de decizie.

Ce vreti sa spuneti? pe intelesul nostru

Plec de la presupunerea ca tatal a recunoscut copilul si este trecut in certificatul de nastere (altfel intrebarea dnei nu ar avea rost).
Deci pana la aparitia unei hotarari judecatoresti care sa precizeze ca autoritatea pariteasca este executata doar de mama, atat mama cat si tatal au drept de decizie (sau de veto, depinde cum privesti problema)
Îl poate evita.

Nu are interes sa deschidă proces și sa obțină el hotărâre judecătorească.

Pentru ieșirea din tara are nevoie de acordul tatălui dar și cu hotărâre judecătorească ar fi la fel.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu ma incanta ideea unui proces pentru ca nu imi doresc asa ceva pentru copil (infatisari, ancheta sociala etc, nu mai sunt la curent cu procedura exacta) , insa am nevoie de o metoda prin care sa demonstrez ca eu ma ocup de cresterea copilului si ca balanta intre drepturi si obligatii intre parinti inclina intr-o singura parte.
Nu stiu daca reusesc sa exprim clar situatia, nu este rea vointa, insa faptul ca nu aduce nici o contributie si nu prezinta interes pentru situatia copilului insa are drept de decizie reprezinta o piedica pentru cresterea copilului in conditii de liniste ,intr un mediu sanatos.
Tatal a recunoscut copilul, este trecut in certificatul de nastere.
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2016
gi-jane2, moderator
Stimată mămică, în situaţia dvs. sunt mai toate mamele despărţite de tatăl copiilor lor. Ceea ce doriţi dvs. se poate face numai în instanţă, cu proces care urmează toate etapele de care vă temeţi.
Trebuie să treceţi prin acea etapă, trebuie să se stabilească domiciliul copilului prin act oficial, altfel, într-o bună zi, vă puteţi trezi fără copil, fiindcă tata l-a luat ; nici o autoritate nu intervine fiindcă, aşa cum aţi specificat şi dvs., părinţii au drepturi egale (şi obligaţii, dar acum nu sunt la modă obligaţiile).

Alte discuții în legătură

Custodie comuna mclaudiu1 mclaudiu1 ce presupune custodia comuna? as dori o explicatie mai detaliata, in mod explicit drepturile tatalui va multumesc (vezi toată discuția)
Conditii obtinere custodie exclusiva cmutulescu cmutulescu care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort. (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)