avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca in afara casatoriei

Buna ziua , intrebarea mea este legata de urmatoarea situatie : sunt mama unui baietel de 4 ani, nu sunt casatorita cu tatal sau, as dori sa aflu daca exista o modalitate legala (amiabila ) prin care sa imi revina intreaga raspundere pentru cresterea si intretinerea acestui copil.Mentionez ca nu primesc un ajutor financiar de la el, vizitele sunt foarte rare iar problemele de comunicare dintre noi ingreuneaza luarea de decizii privind educatia si cresterea copilului .Nu imi doresc sa restrictionez relatia intre el si copil, doresc o solutie pentru usurarea cresterii copilului.

Multumesc !
Custodie exclusiva nu veți obține.
Dacă deschideți proces nu va ajuta.

Doar dacă exista riscul sa ia copilul și sa fuga cu el s-ar justifica un proces.
Am însă îndoieli ca el ar proceda asa.
nnmar80 a scris:

Nu doresc sa demonstrez cuiva anume, doresc sa imi revina (si oficial /legal) indatoririle pe care el nu le indeplineste si pe care eu le am indeplinit inca de la nasterea copilului. Cam asta am vrut sa spun, imi cer scuze daca exprimarea mea nu a fost chiar clara.

pai va revin si oficial si legal si in fapt
nu exista niste indatoriri pe care trebuie sa le indeplineasca tatal si niste indatoriri pe care trebuie sa le indeplineasca mama. Exista indatoriri pe care trebuie sa le indeplineasca parintii. Dvs sunteti parinte si le indepliniti.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
mirebire, utilizator
Cu ce vă împiedică tata copilului să nu vă PUTEȚI îndepliniți ÎNDATORIRILE SPECIFICE prevăzute în Noul Cod Civil la Articolul 488`?:
(1) Părinţii au îndatorirea de a creşte copilul în condiţii care să asigure dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială în mod armonios.
(2) În acest scop, părinţii sunt obligaţi:
a) să coopereze cu copilul şi să îi respecte viaţa intimă, privată şi demnitatea;
b) să prezinte şi să permită informarea şi lămurirea copilului despre toate actele şi faptele care l-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestuia;
c) să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului;
d) să coopereze cu persoanele fizice şi persoanele juridice cu atribuţii în domeniul îngrijirii, educării şi formării profesionale a copilului.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
ContSters379576, utilizator
Desi in lege scrie care sunt obligatiile parintilor si ca ambii sunt obligati, inteleg ca numai dvs ca mama va respectati indatoririle de parinte , si daca sunteti singurul parinte prezent in realitate in viata copilului, nu pe hartie,ati vrea sa fiti recunoscut de catre instanta ca singurul parinte responsabil si care poarta raspunderea pt copil.
Pt asta ar trebui sa cereti in instanta sa exercitati singura autoritatea parinteasca, insa nu va ajuta nici daca castigati un proces in acest sens.
Mai degraba cereti sa fie responsabilizat.. sa plateasca pensie , sa petreaca un timp cu copilul, sa il ia de la gradi in anumite zile, daca nu vrea.. inseamna ca nu are sens ca instanta sa hotarasca ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna mclaudiu1 mclaudiu1 ce presupune custodia comuna? as dori o explicatie mai detaliata, in mod explicit drepturile tatalui va multumesc (vezi toată discuția)
Conditii obtinere custodie exclusiva cmutulescu cmutulescu care sunt conditiile pentru a obtine custodia totala asupra copilului in cazul unui divort. (vezi toată discuția)
Custodie unica bianca2018 bianca2018 Sunt in proces de divort. am doi copii cu el, fata are 5ani si 5luni si baiatul 6 luni. vreau sa stiu cum pot obti ne custodie unica . el a plecat de 10 luni ... (vezi toată discuția)