avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligativitatea de a plati asigurare medicala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligativitatea de a plati asigurare medicala

Buna ziua,
Pe scurt, am o fiica fara ocupatie (somer neindemnizat) pe care am ajutat-o sa plateasca asigurarea de sanatate. Mentionez ca nu are nici un venit si, logic ar fi sa nu fie obligata sa plateasca nimic.Imi puteti da referire la o lege care se refera la obligativitatea platii asigurarii de sanatate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:07, 8 Aprilie 2016
Codul fiscal
art. 180 - Înregistrarea în evidența fiscală a persoanelor fizice care nu realizează venituri

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuție de asigurări sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

(2) Contribuția prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni și nu au efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni și nu s-a efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabilește proporțional cu perioada respectivă.

Insa, Executivul a anunțat modificarea Codului fiscal in sensul eliminarii obligativitatea plății CASS în cazul persoanelor fără venituri.
Dar a ramas la stadiu de anunt .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu are nici un venit - dar va fi obligata sa plateasca cass ? oanaportar oanaportar Sora mea nu are nici un venit. Aceasta locuieste impreuna cu tatal meu, pensionar. Va rog sa imi spuneti: 1. - daca sora mea care nu are nici un venit va ... (vezi toată discuția)
Vă rog mult ajutor calcul asigurare de sănătate utilizatornou1 utilizatornou1 Bună ziua! Am nevoie de ajutor. În 2012 am terminat liceul, după care am plătit asigurarea de sănătate până în iunie 2013, fără a realiza ... (vezi toată discuția)
Cass asociat firma apetra apetra SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate, - fie prin contract de munca, - fie prin ... (vezi toată discuția)