avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vă rog mult ajutor calcul asigurare de sănătate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vă rog mult ajutor calcul asigurare de sănătate

Bună ziua!

Am nevoie de ajutor. În 2012 am terminat liceul, după care am plătit asigurarea de sănătate până în iunie 2013, fără a realiza venituri. Din 2013 până în 2014 nu am mai plătit asigurarea (și nici nu am realizat venituri), iar în septembrie 2014 am fost admis la facultate, însă am făcut lichidarea în noiembrie 2014. De atunci nu am plătit asigurarea și nici nu am realizat venituri. Nici pe perioada facultății nu am realizat venituri.
Am mare nevoie să știu cât trebuie să plătesc asigurarea de sănătate pentru a beneficia de spitalizare gratuită. Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 15 Mai 2016
1. Potrivit art. 180 din Codul Fiscal :

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuție de asigurări sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

(2) Contribuția prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni și nu au efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni și nu s-a efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabilește proporțional cu perioada respectivă.

2. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 11.05.2016, ca for decizional, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare, document care modifică mai multe acte normative, inclusiv Codul fiscal.

In speta, persoanele fizice care nu realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară, vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea de a plati asigurare medicala toni6687 toni6687 Buna ziua, Pe scurt, am o fiica fara ocupatie (somer neindemnizat) pe care am ajutat-o sa plateasca asigurarea de sanatate. Mentionez ca nu are nici un venit ... (vezi toată discuția)
Nu are nici un venit - dar va fi obligata sa plateasca cass ? oanaportar oanaportar Sora mea nu are nici un venit. Aceasta locuieste impreuna cu tatal meu, pensionar. Va rog sa imi spuneti: 1. - daca sora mea care nu are nici un venit va ... (vezi toată discuția)
Cass asociat firma apetra apetra SRL cu 2 asociati, nici unul nu are calitatea de salariat; firma nu are angajati. Vor sa se asigure la sanatate, - fie prin contract de munca, - fie prin ... (vezi toată discuția)