avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Nu are nici un venit - dar va fi obligata sa plateasca ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Nu are nici un venit - dar va fi obligata sa plateasca CASS ?

Sora mea nu are nici un venit.
Aceasta locuieste impreuna cu tatal meu, pensionar.

Va rog sa imi spuneti:
1. - daca sora mea care nu are nici un venit
va fi obligata sa plateasca incepand cu acest an
acea contributie CAS, pt. sanatate ?
si CASS ?
2. - exista vreo posibilitate sa fie scutita de la aceste plati ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 14:14, 28 Aprilie 2016
1. Codul fiscal
art. 180 - Înregistrarea în evidența fiscală a persoanelor fizice care nu realizează venituri

(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuției se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuție de asigurări sociale de sănătate și au obligația să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

(2) Contribuția prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe țară și se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.

(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni și nu au efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se calculează prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 lit. a) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe țară. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6 luni și nu s-a efectuat plata contribuției lunare pentru această perioadă, contribuția datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabilește proporțional cu perioada respectivă.

Insa, Executivul a anunțat modificarea Codului fiscal in sensul eliminarii obligativitatea plății CASS în cazul persoanelor fără venituri.
Dar a ramas la stadiu de anunt .

2. Sora dvs poate deveni coasigurata sotului, daca este casatorita.
Va multumesc enorm de mult pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea de a plati asigurare medicala toni6687 toni6687 Buna ziua, Pe scurt, am o fiica fara ocupatie (somer neindemnizat) pe care am ajutat-o sa plateasca asigurarea de sanatate. Mentionez ca nu are nici un venit ... (vezi toată discuția)
Vă rog mult ajutor calcul asigurare de sănătate utilizatornou1 utilizatornou1 Bună ziua! Am nevoie de ajutor. În 2012 am terminat liceul, după care am plătit asigurarea de sănătate până în iunie 2013, fără a realiza ... (vezi toată discuția)
Cass - persoana cu venituri mici sau fara venituri cristian__2012 cristian__2012 Buna ziua, O persoana care nu are nici un fel de venit dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda se considera ca are venituri ... (vezi toată discuția)