avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie - partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie - partaj

Buna ziua!
Am si eu cateva probleme pe care as dori sa le supun atentiei dvs.:
1. O masina pe care o am primita ca si donatie pt folos propriu dar in timp ce eram casatorita, va face obiectul partajului?
2.Conturile mele bancare le pot lasa mostenire cui vreau eu? Adica surorii mele, sau copilului meu minor, cu o clauza in care sa o numesc administrator al acestor conturi pe sora mea? Sotul meu poate contesta aceasta mostenire?
3.Apartamentul in care locuiesc are urmatoarea poveste: la momentul cumpararii (anul 2001)a fost platit un avans de 20 mil lei vechi de catre soacra mea, si s-a facut o chitanta de mana, cu martor. La notariat, cand s-a incheiat actul de vanzare-cumparare al acestui apartament, valoarea lui a fost declarata astfel: 47 mil lei vechi au provenit din donatia tatalui meu catre mine(exista si actul de donatie in care se specifica in mod expres ca suma este donata pentru folosinta mea personala, pt achizitionarea unui apart) iar 3 mil provin din contributia ambilor soti. nu se face niciun fel de referire la acea chitanta de mana (deci noi am declarat valoarea apart mai mica exact cu acea suma din chitanta). In cazul unui divort, care va fi situatia la partaj a acestui apartament?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru timpul acordat
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:40, 12 August 2009
Haideţi să deminăm terenul, maestre :magic: Sau să facem minele să explodeze.

OG nr.12 din 1998, republicată

Art. 6. - (1) Este nulă vânzarea prin care părţile se înţeleg, printr-un act secret, să se plătească un preţ mai mare decât cel care se declară în actul autentic.
(2) Nulitatea prevăzută la alin. (1) se extinde atât asupra actului secret, cât şi asupra actului autentic.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi în cazul contractului de închiriere, având ca obiect un bun imobil, prin care părţile au convenit, printr-un act secret, să se plătească o chirie mai mare decât cea care se declară în actul autentic care se înregistrează la organul fiscal teritorial.
(4) Taxa de timbru plătită, după caz, la valoarea preţului sau a chiriei declarate în actul autentic nu se restituie.


Nu o spun eu, o spun teoreticieni ai dreptului: în cazul în care actul public este autentic nu este nevoie ca actul secret să îmbrace aceeaşi formă. Prin urmare, actul secret sub semnătură privată (antecontractul, în cazul nostru) poate sta liniştit în faţa actului autentic ca dovadă a fictivităţii preţului.

Iar hotărîrile invocate nu au putere de lege decît în acele cazuri particulare în care au fost pronunţate. ªtiu eu cum şi-a apărat administraţia financiară şansele? Nu ştiu. Pot doar să presupun că prost, dacă am în vedere imperativitatea textului de lege.

:bow:
Buna ziua!
Va ultumesc pentru raspunsuri. Dar mai am o precizare. Suma din contractul de vanzare este mai mica decat cea platita real, iar initial s-a facut o chitanta de mana, nu un precontract. Din punct de vedere juridic, au aceeasi valoare? Si, asa cum a spus si dl Mihai Grigore, cine poate dovedi ca, ulterior, nu ne-am inteles la un pret mai mic? Zic....Iar banii au fost platiti de soacra mea, deci ea apare in acea chitanta.......Se complica lucrurile?
Va multumesc tuturor inca odata.........
Se complică, bineînţeles.

Apoi, cine va crede că, după încheierea unei convenţii prin care s-a stabilit un preţ al vînzării, vînzătorul este dispus să scadă preţul? Eu nu. Instanţa? Cred că nici ea.
themis a scris:

Se complică, bineînţeles.

Apoi, cine va crede că, după încheierea unei convenţii prin care s-a stabilit un preţ al vînzării, vînzătorul este dispus să scadă preţul? Eu nu. Instanţa? Cred că nici ea.


eu ! pentru ca am facut un precontract anul trecut prin care ma obligam sa cumpar un teren si anul acesta l-am cumparat la juma de pret :P bine-nteles ambele acte autentice...
Multumesc pentru raspunsuri. Sper ca, daca se va ajunge pana acolo (adica divort), sa am castig de cauza, asa cum este normal. Iar pe soacra mea o voi despagubi, chiar daca nu dispune instanta acest lucru (bineinteles, suma actualizata cu rata inflatiei).

Sa auzim de bine!

Alte discuții în legătură

Aparatament cumparat ianinte de casatorie dar intabulat dupa sabina492005 sabina492005 buna ziua am o situatie mai dificila am cumparat un apartament dar nu l-am intabulat inca pt ca l-am luat de la constructor si nu au iesit toate actele pt ... (vezi toată discuția)
Am dreptate eu sau el ?  Iulian Cristian Ionescu Iulian Cristian Ionescu Sunt divortata din 13 aprilie 2009 prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Partajul nu a fost facut inca.Nu avem copii si asi dorii sa aflu ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat cu chitanta de mana kyrradan kyrradan Acum trei ani in 2005 am cumparat un apartament cu chitanta de mana intitulata \\\\\\\"Contract\\\\\\\", in care se prevedea obiectul si pretul. In opinia ... (vezi toată discuția)